X

Mișcare dură a SUA – au refuzat să reînnoiască autorizaţia acordată Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei de a avea o reprezentanţă la Washington

Statele Unite au refuzat să reînnoiască autorizaţia care permite Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) să aibă o reprezentanţă la Washington, pentru prima dată din 1980, a anunţat sâmbătă ministrul palestinian de externe Riyad al-Malki, relatează AFP. 

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei este considerată de comunitatea internaţională drept organizaţia care reprezintă poporul palestinian.

OEP trebuie să obţină la fiecare şase luni o autorizaţie de funcţionare pentru biroul său din capitala americană.

“Autoritatea Palestiniană a primit o scrisoare în urmă cu două zile de la Departamentul de Stat american prin care eram informaţi că secretarul de stat nu a găsit suficiente motive pentru a menţine acest birou deschis”, a spus Malki.

“Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în trecut şi am cerut clarificări din partea Departamentului de Stat şi a Casei Albe”, a adăugat el. “Ei ne-au răspuns că luni va avea loc o reuniune la nivel de experţi şi ne vor da apoi un răspuns clar”, a adăugat ministrul palestinian.

“Este pentru prima dată din 1980 când există o întârziere în obţinerea acestei autorizaţii necesare pentru funcţionarea biroului”, a spus Malki.

El a lăsat să se înţeleagă că ultimul discurs al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas la Adunarea Generală a ONU ar putea reprezenta motivul refuzului american. Abbas a afirmat că palestinienii au denunţat colonizarea israeliană printr-o sesizare la Curtea Penală Internaţională (CPI).

Statele Unite şi Israelul nu recunosc CPI, primul tribunal permanent care judecă genocide, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Tags: colonizarea israelianaCPICurtea Penală InternaţionalăisraelMahmoud AbbasOEPOrganizaţiei pentru Eliberarea Palestineireprezentanta la WashingtonRiyad al-Malki
Categorii: Sinteze