Mișcare de forță a Coreei de Nord. Fabricile sud-coreene care funcționau pe teritoriul nord-coreean au fost confiscate

Publicat:

Phenianul a confirmat vineri că a relansat uzine care au fost finanţate de Seul în zona industrială intercoreeană Kaesong, din care Coreea de Sud s-a retras în 2016 pentru a protesta împotriva programului nuclear nord-coreean, relatează AFP. 

Coreea de Sud şi-a suspendat în februarie 2016 operaţiunile în acest complex care se află pe teritoriul nord-coreean, la scurt timp după al patrulea test nuclear al Coreei de Nord. Seulul a acuzat Phenianul că foloseşte banii proveniţi din acest proiect pentru a-şi finanţa programele sale militare interzise.


Timp de 12 ani, Kaesong a reuşit să reziste volatilităţii relaţiilor intercoreene. În cel mai intens moment al activităţii sale, 124 de uzine sud-coreene aveau ca angajaţi 53.000 de nord-coreeni.

Vineri, media nord-coreene au confirmat că uzine ale acestui complex care este situat foarte aproape de frontieră funcţionează în continuare şi că Sudul nu mai poate pretinde că ele aparţin companiilor sale.

“Nimeni nu se poate amesteca în ceea ce facem noi în zona industrială care se află pe teritoriul nostru suveran”, a scris Uriminzokkiri, unul din instrumentele de propagandă ale Nordului.

Acesta a adăugat că Phenianul îşi va însuşi clădirile, produsele şi maşinile abandonate de Sud.

“Statele Unite şi acoliţii lor îşi pot intensifica sancţiunile, însă nu ne vor putea împiedica să mergem înainte şi nu vor împiedica uzinele din zona industrială să producă şi mai mult”, se mai arată în textul citat.

Un alt site, Arirangmeari.com, a anunţat că uzinele au fost rechiziţionate.

“Câinii latră, caravana trece. Uzinele din zona industrială Kaesong vor funcţiona şi mai rapid, indiferent de strigătele forţelor ostile disperate”, a scris acest site.

Anunţurile survin după ce media din Sud au relatat că Nordul ar produce haine în fabricile finanţate de companii sud-coreene la Kaesong.

“Coreea de Nord nu trebuie să încalce drepturile de proprietate ale companiilor sud-coreene”, a declarat un responsabil al Ministerului Unificării sud-coreean, citat de agenţia Yonhap.

După închiderea complexului Kaesong, companiile sud-coreene prezente până atunci în zona industrială şi-au evaluat pierderile la 820 de miliarde de woni (617 milioane de euro).

Sursă crucială de valută pentru cel mai izolat regim din lume, Kaesong a apărut ca efect al ‘diplomaţiei razei de soare’ urmate de Seul între 1998 şi 2008 şi care viza să încurajeze contactele între cele două state-surori inamice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.