Mișcare interesantă – Rusia își sporește semnificativ prezența militară în Sudan

Publicat:

Sudanul doreşte să achiziţioneze avioane de vânătoare ruseşti Su-30 şi Su-35, a declarat sâmbătă preşedintele sudanez Omar al-Bashir – aflat în vizită în Rusia de joi – agenţiei de presă publice ruse RIA Novosti, potrivit AFP. 

“Noi am făcut o cerere pentru livrarea (aparatelor) Su-30, precum şi pentru Su-35”, a declarat şeful statului sudanez, potrivit cuvintelor sale traduse în limba rusă de agenţie. “Nu avem intenţia să agresăm pe cineva în străinătate, dar vrem să ne protejăm ţara”, a precizat el.


Sudanul este interesat, de asemenea, de sistemele de apărare antiaeriene ruseşti S-300, a mai indicat Omar al-Bashir.

Khartum are nevoie, de asemenea, de consilieri militari şi de instructori ruşi pentru forţele sale armate, potrivit aceleiaşi surse.”Vrem să ne dezvoltăm cooperarea militară. Tot echipamentul nostru militar este de fabrcaţie rusească şi ca să utilizăm acest echipament, avem nevoie de instructori şi de consilieri.”

Omar al-Bashir a mai spus că a discutat, de asemenea, “cu preşedintele rus, iar apoi cu ministrul apărării” despre o eventuală creare a unei baze militare ruseşti la Marea Roşie.

Primit joi de preşedintele Vladimir Putin la Soci, staţiune balneară rusească situată pe malul Mării Negre, şeful statului sudanez declarase atunci că este “preocupat de situaţia în Marea Roşie”, precizând că vrea să vorbească despre aceasta în legătură cu “utilizarea bazelor” militare în regiune.

În cursul acestei întâlniri cu Putin, el a estimat de asemenea că Sudanul are nevoie să fie protejat împotriva “acţiunilor agresive” ale SUA în pofida recentei ridicări a embargoului american impus timp de 20 de ani ţării sale.

Omar al-Bashir este vizat de două mandate de arestare internaţionale emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) în 2009 şi în 2010 pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Darfur, provincie din vestul Sudanului aflată din 2003 în război civil, soldat până în prezent cu 330.000 de morţi, potrivit ONU. Dar el continuă să călătorească prin unele ţări fără să fie preocupat că aceste mandate ar putea fi puse în aplicare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.