X

Mișcare supriză a Rusiei în conflictul din Irak. Rosneft şi kurzii irakieni au încheiat un acord pentru exportul de petrol

Compania petrolieră rusă Rosneft şi autorităţile din Kurdistanul irakian au semnat un acord privind operarea unei conducte pentru exporturile de ţiţei din regiunea autonomă kurdă, informează Reuters. 

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a anunţat vineri că va deţine 60% din proiect, iar 40% vor rămâne KAR Group, care exploatează conducta în prezent.

Miercuri, compania a făcut cunoscut un alt acord cu autorităţile kurde de la Erbil, referitor la exploatarea a cinci blocuri de producţie, unde a achiziţionat 80% din drepturi, urmând să plătească până la 400 de milioane de dolari.

Joi, ministerul irakian al petrolului a publicat un comunicat în care insistă că orice acord în domeniul petrolier trebuie încheiat doar cu guvernul de la Bagdad, iar ministrul Jabbar al-Louaibi a acuzat firmele care negociază direct cu regiunea autonomă Kurdistan de “amestec flagrant în treburile interne” ale Irakului. Directorul general al Rosneft, Igor Secin, citat de AFP, a replicat că “dacă sunt probleme între guvernul irakian şi Kurdistan, e treaba lor să le rezolve”.

Tags: exporturi petrolIgor SecinIrakJabbar al-LouaibiKAR GroupKurdistanul irakianreferendumRosneftrusiaTurciaa
Categorii: Sinteze