X

Mişcarea politică a premierului ceh Andrej Babis, în scădere de popularitate din cauza crizei sanitare

Acuzată de proasta gestionare a pandemiei, mişcarea populistă de centru ANO, a premierului ceh şi miliardar Andrej Babis, a înregistrat o scădere de popularitate şi este devansată, cu câteva luni înainte de alegerile legislative, de Partidul Piraţilor, conform unui sondaj de opinie publicat marţi, relatează AFP, potrivit agerpres.  

ANO nu mai este susţinută decât de 24,5% dintre alegători şi pierde prima poziţie în premieră din iunie 2014 în sondajele de dinaintea alegerilor prevăzute să aibă loc la 8 şi 9 octombrie.

Citește și : Lukaşenko vrea ca noua Constituție din Belarus să confere puteri extinde președintelui

Formaţiunea este devansată de o coaliţie a Partidului Piraţilor (anti-sistem) şi a mişcării de centru a primarilor şi neafiliaţilor, susţinută de 27,5% dintre persoanele interogate, conform unui sondaj realizat de Institutul Median.

Un grup format din alte trei partide de opoziţie de centru şi de dreapta se află pe poziţia a treia, cu 17,5%.

Republica Cehă se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate din lume de decese şi infectări cu COVID-19 pe cap de locuitor, un bilanţ care, potrivit multor cehi, este determinat de o proastă gestionare a pandemiei de către guvern.

Ţară cu 10,7 milioane de locuitori, Republica Cehă a înregistrat peste 1,5 milioane de cazuri şi peste 26.000 de decese cauzate de COVID-19.

“Se pare că situaţia legată de pandemia de COVID-19 începe să afecteze puternic poziţia partidelor coaliţiei”, a precizat Median, care a realizat sondajul în martie, pe un eşantion de 1.013 persoane.

Social-democraţii, care formează un guvern minoritar cu ANO, nu ar mai atinge pragul de 5% necesar pentru intrarea în parlament, conform acestui sondaj.

Citește și : Joe Biden numește primii săi judecători federali

Partidul de extremă-dreapta SPD al omului de afaceri Tomio Okamura, născut la Tokyo, ar obţine 10%, iar comuniştii care susţin tacit guvernul şi îi conferă o majoritate parlamentară, 7,5%.

Într-un sondaj realizat în februarie şi martie de Institutul Kantar CZ şi publicat anterior, Partidul Piraţilor şi mişcarea primarilor erau creditate cu 34%, iar ANO, cu 22%.

Tags: Andrej BabisANOcovid-19pandemieRepublica Cehă
Categorii: Diaspora