X

Mişcări masive de trupe în Siria. Mii de combatanţi anti-ISIS vor fi dispuşi la Afrin

Aproximativ 1.700 de membri ai coaliţiei arabo-kurde care luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI) în nord-estul Siriei vor fi transferaţi în Afrin (nord-vest), enclavă kurdă, ţinta unei ofensive a Turciei începând din ianuarie, relatează marţi AFP, Reuters şi DPA, conform agerpres.

”Noi am luat decizia dificilă de a retrage combatanţi de la periferia Deir Ezzor şi de pe fronturile anti-SI pentru a-i desfăşura în Afrin”, a declarat Abu Omar al-Edilbi, un responsabil militar al Forţelor Democratice Siriene (FDS), într-o conferinţă de presă la Raqa.

Citeşte şi: ‘Ochii din cer’ văd tot. Coreea de Nord şi-a reluat producţia de plutoniu

”Părinţii noştri din Afrin constituie o prioritate şi apărarea lor este mai importantă decât deciziile luate de coaliţia internaţională”, aliată a FDS în războiul împotriva grupării Stat Islamic, a afirmat el, precizând că 700 de combatanţi au fost transferaţi deja în Afrin.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), artileria turcă a bombardat puternic oraşul kurd Afrin, provocând multe victime.

”Zeci de obuze au lovit centrul Afrinului”, a declarat un membru al consiliului local din Afrin, Suleiman Jaafar, pentru DPA. Sirenele ambulanţelor răsunau în tot oraşul.

Citeşte şi: Românul care a îngrozit Marea Britanie şi-a aflat pedeapsa

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, a precizat că ”obuze turceşti cad pe tot cuprinsul oraşului Afrin lovind zone rezidenţiale”, fiind rănite zeci de persoane.

Ankara a lansat pe 20 ianuarie o operaţiune militară în enclava kurdă Afrin, situată în apropiere de graniţa sa cu Siria. Până în prezent, rebelii sirieni susţinuţi de armata turcă au preluat controlul a circa 100 de sate situate de-a lungul frontierei cu Turcia şi care erau sub control kurd.

Tags: AfrindamascDeir EzzorForţele Democratice Siriene (FDS)kurziObservatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO)siriaStat Islamic (SI)
Categorii: Știrile zilei