X

Mişcări surprinzătoare pe scena politică din Germania. Ministrul Muncii demisionează şi intră în opoziţie

Ministrul muncii în cabinetul cancelarului german Angela Merkel, Andrea Nahles, a renunţat în mod oficial joi la funcţie, la o zi după ce a fost numită preşedinte al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (SPD) după ce acesta va intra în opoziţie, relatează DPA, conform agerpres.

Andrea Nahles, care a deţinut funcţia de ministru al muncii în coaliţia la guvernare formată din creştin-democraţii Angelei Merkel (CDU) şi SPD, a fost eliberată oficial din funcţie de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

Citeşte şi: HAOS pe cele mai mari aeroporturi din lume. Sistemul de check-in este paralizat

În noua sa poziţie de lider al opoziţiei, Nahles – care a avut numeroase proiecte legislative în calitate de şef al Ministerului Muncii – va avea privilegiul de a primi primul răspuns de la cancelar în dezbaterile parlamentare.

Decizia are loc la patru zile după ce blocul conservator al Angelei Merkel – Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU) – a obţinut la alegerile legislative numai 33 de procente, cel mai slab rezultat începând din anul 1949, singura opţiune a cancelarului fiind aceea de a forma o coaliţie, netestată până acum, cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberali) şi cu Verzii (ecologişti).

SPD a respins ideea de a forma o altă mare coaliţie cu CDU şi a decis să intre în opoziţie după ce a obţinut la alegeri cel mai prost scor din perioada postbelică (20,5%). Decizia SPD a împiedicat formaţiunea de extremă-dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD), care a intrat pentru prima dată în parlament, să devină principalul partid de opoziţie.

“Ţara noastră va avea nevoie de un guvern funcţional şi de o opoziţie puternică şi responsabilă”, a declarat preşedintele Frank-Walter Steinmeier după ce a eliberat-o din funcţia de ministru al muncii pe Andrea Nahles.

Tags: Alternativa pentru Germania (AfD)Andrea NahlesAngela MerkelFrank-Walter SteinmeiergermaniaopozitiePartidul Social-Democrat din Germania (SPD)Uniunea Crestin-Democrata (CDU)Uniunea Creştin-Socială (CSU)
Categorii: Diaspora