Misiune comună IGPF și FRONTEX: Doi cetățeni ucraineni, depistați la 500 metri de linia frontierei moldo-ucrainene

Doi cetățeni ucraineni au fost depistați la 500 metri de linia frontierei moldo-ucrainene, după ce au ajuns ilegal în Republica Moldova din Ucraina.

Potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, acțiunile au avut loc ieri, 12 aprilie 2024, în zorii zilei. Cei doi au fost depistați de angajații Sectorului Poliției de Frontieră Briceni în comun cu ofițerii FRONTEX, potrivit deschide.md.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

Oamenii legii i-au observat pe cei doi bărbați cu ajutorul Sistemului de Supraveghere Mobila cu Termoviziune din dotarea FRONTEX.

„Echipa mixtă a observat pe direcția localităților „ Grubna (Ucraina)- s. Grimăncăuți” mai multe persoane, care înaintau pe jos spre interiorul țării.

În regiune a intervenit grupa operativă în vederea identificării și verificării persoanelor. A fost stabilită prezența a doi cetățeni ai Ucrainei, cu vârste de 26 și 31 de ani. Persoanele au traversat ilegal frontiera de stat”, se menționează în comunicatul Poliției de Frontieră.

În cadrul documentării cazului, străinii au solicit azil pe teritoriul R. Moldova. Cercetările sunt continuate de către polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Menționăm, că misiunea ofițerilor FRONTEX în R. Moldova are rolul de a sprijini polițiștii de frontieră în supravegherea și controlul frontierei de stat, contribuind la menținerea securității la frontiere. În prezent, în Republica Moldova se află 79 de ofițeri FRONTEX, ei fiind polițiști din diferite state precum: România, Germania, Franța, Ungaria, Suedia, Grecia. Activitățile comune ale Poliției de Frontieră și Agenția FRONTEX se desfășoară conform legislației naționale și standardelor internaționale.