X

Misiune periculoasă pentru salvarea unor cai din Filipine – VIDEO

Mai mulţi cai care au supravieţuit erupţiei vulcanului filipinez Taal au fost salvaţi de proprietarii lor, care s-au întors pe insula natală pentru a participa la o misiune periculoasă ce viza evacuarea acestor animale extrem de importante pentru comunitatea locală, informează AFP, potrivit agerpres.

Peste 10 cai au fost transportaţi în afara insulei vulcanice cu ajutorul unor mici ambarcaţiuni până în oraşul Balete, pe malurile lacului Taal, la sud de Manila.

Citeşte şi: Un avion de pasageri şi-a golit rezervoarele peste o şcoală din Los Angeles – VIDEO

Caii, folosiţi pentru a transporta turişti până în vârful vulcanului, reprezintă principalul mijloc de subzistenţă pentru locuitorii de pe insulă.

Atunci când vulcanul Taal, situat la o distanţă de 65 de kilometri de capitala ţării, a intrat duminică în faza de erupţie, mii de rezidenţi au fost obligaţi să îşi abandoneze în mare grabă animalele şi cea mai mare parte a bunurilor.

“Vieţile noastre depind de caii noştri, ei sunt aceia care ne permit să trăim”, a explicat pentru AFP unul dintre proprietari, Alfredo Daet, în vârstă de 62 de ani, după ce a adus pe malul lacului filipinez trei dintre animalele sale.

“Ne iubim caii… de aceea am vrut să-i salvăm”, a adăugat el.

Caii din Taal, prezenţi în număr de câteva sute pe această insulă, pot să aducă stăpânilor lor câte şapte dolari de fiecare dată când transportă turişti veniţi în zonă pentru a admira peisajul magnific văzut din vârful vulcanului.

Această sursă de venituri este departe de a fi neglijabilă într-o ţară în care milioane de persoane supravieţuiesc cu mai puţin de 2 dolari pe zi.

Numeroase animale domestice de pe insulă, în special vaci şi capre, au murit în timpul erupţiei, iar mii de locuitori au fost evacuaţi din cauza temerilor legate de o erupţie de amploare.

Întorcându-se la locuinţele lor, în pofida nenumăratelor avertismente ale autorităţilor, bărbaţii care au participat la misiunea de salvare a cailor au încălcat astfel ordinul de evacuare şi şi-au pus în pericol propriile vieţi.

“Dacă lăsam caii să moară (pe insulă), noi vom fi aceia care vor avea de pierdut la sfârşit”, a declarat un alt proprietar de cabaline, Pejay Magpantay, după ce a reuşit să salveze 11 dintre cele 14 animale ale sale.

Vulcanul Taal, care se află în mijlocul unui lac format într-un crater, este unul dintre cei mai activi din arhipelagul filipinez, o zonă cu o intensă activitate seismică datorită poziţionării sale în “Cercul de Foc al Pacificului”.

Deşi regiunea a fost clasată ca “zonă de pericol permanent” de către vulcanologii care lucrează pentru guvern, locuitorii au fost autorizaţi să trăiască pe această insulă şi turiştii au voie să o viziteze.

Din 1572, vulcanul Taal a intrat de zeci de ori în faza de erupţie, iar cea mai gravă dintre ele s-a produs în 1911.

În acel an, aproximativ 1.300 de persoane au murit, iar cenuşa vulcanică a fost expulzată în aer pe distanţe mari, ajungând până la Manila.

Citeşte şi: Trump, FĂRĂ remuşcări: ‘Soleimani trebuia lichidat încă de acum 20 de ani!’

Cea mai recentă erupţie majoră a vulcanului Taal datează din 1977.

După erupţia de duminică, mai multe apeluri au fost lansate cu scopul de a îi împiedica pe oameni, o dată pentru totdeauna, să trăiască pe insulă.

“Recomand cu fermitate să susţinem propunerea ca vulcanul Taal să fie declarat ‘no man’s land’ (‘ţinutul nimănui’)”, a declarat marţi în faţa reprezentanţilor presei ministrul filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana.

Tags: caifilipineTaalvulcan
Categorii: Știrile zilei