Misiunea EULEX în Kosovo va trece luna viitoare la un rol consultativ (Ramush Haradinaj)

Publicat:

Misiunea UE de sprijinire a supremaţiei legii în Kosovo, EULEX, va trece luna viitoare la un rol consultativ, potrivit premierului Ramush Haradinaj, citat sâmbătă în presa locală, potrivit agerpres.

După ce s-a întâlnit vineri cu şefa EULEX, Alexandra Papadopoulou, Haradinaj a declarat că mandatul misiunii se va schimba la 15 iunie, relatează dpa.


Citește și : În Irak au loc primele alegeri parlamentare de după înfrângerea Statului Islamic

Uniunea Europeană a lansat misiunea EULEX cu rol de monitorizare şi consiliere după ce Kosovo, a cărui populaţie este format în cea mai mare parte din etnici albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Sarcina echipei EULEX, formată din specialişti europeni în aplicarea legii, justiţie şi probleme vamale, era de a ajuta Kosovo să îşi consolideze instituţiile democratice fragile şi să instituie statul de drept.

La un deceniu după ce şi-a declarat independenţa, Kosovo are în continuare mari probleme cu corupţia şi crima organizată.

Chiar EULEX a fost implicată în câteva scandaluri de corupţie. Anul trecut, un judecător britanic, Malcolm Simmons, şi-a dat demisia din cadrul misiunii şi i-a acuzat de corupţie pe unii angajaţi. Ulterior s-a aflat că şi el era sub anchetă.

Citește și : Un raport ONU denunță ostilitatea faţă de toate minorităţile etnice în Marea Britanie

Kosovo a fost recunoscut de peste 110 ţări din întreaga lume, inclusiv de SUA, şi de 23 din cele 28 de state membre ale UE. România nu a recunoscut independenţa Kosovo.

Serbia continuă să susţină că este teritoriul său şi, cu ajutorul Rusiei, blochează intrarea Kosovo în ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.