X

Misiunea IRINI interceptează un cargou din EAU suspectat de încălcarea embargoului în Libia

O navă a misiunii europene IRINI care are drept scop monitorizarea respectării embargoului asupra armelor instituit împotriva embargo

ei a interceptat joi dimineaţă un cargou din Emiratele Arabe Unite (EAU) suspectat că încalcă acest embargo, anunţă un comunicat al misiunii, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Membri ai misiunii IRINI “au interceptat cargoul la ora 07:00, în apele internaţionale, la 150 km nord de oraşul libian Derna”, precizează comunicatul.

Citește și : Aproape 100.000 de indieni s-au infectat cu coronavirus într-o singură zi! 1.000 au murit în ultimele 24 de ore

“Nava a plecat din portul Sharjah, în Emiratele Arabe Unite, şi se îndrepta spre Benghazi, în Libia. MV Royal Diamond 7 transporta carburant pentru avioane, care ar fi urmat cel mai probabil să fie utilizat în scopuri militare”, se adaugă în comunicatul misiunii militare IRINI, al cărei sediu operaţional se află la Roma.

“Acest carburant este considerat ‘material militar’ de către ONU”, se mai menţionează în comunicat.

Operaţiunea a fost efectuată de o fregată germană, FGC Hamburg, cu susţinerea fregatei italiene Margottini.

Cargoul interceptat, care poartă pavilionul Insulelor Marshall, va fi însoţit până într-un port al UE “pentru a aprofunda ancheta”, mai precizează textul citat.

Misiunea navală a UE susţine că a intervenit “în baza unor informaţii furnizate de Comisia de experţi a ONU privind Libia, care a atras atenţia asupra naturii suspecte a încărcăturii”.

Citește și : Evacuarea miilor de migranţi din Moria este ‘un imperativ umanitar’

Libia este în plin haos după căderea lui Muammar Gaddafi în 2011. Pentru putere se luptă două tabere rivale: guvernul de uniune naţională (GNA) la Vest, recunoscut de ONU, şi tabăra din Est, condusă de mareşalul Khalifa Haftar.

GNA este susţinut de Turcia, în timp ce tabăra Haftar se bucură de sprijinul EAU, Rusiei şi Egiptului.

Tags: EAUembargoIrinilibia
Categorii: Știrile zilei