X

Misiunea ONU în Mali se oferă să ajute în ancheta masacrului din Bandiagara

Misiunea ONU în Mali (MINUSMA) şi-a oferit ajutorul în ancheta masacrului de la sfârşitul săptămânii trecute, din regiunea centrală Bandiagara, unde au fost ucişi peste 130 de civili, transmite dpa, potrivit agerpres.

Într-un comunicat publicat luni seara, MINUSMA condamnă “actele odioase, care constituie încălcări grave ale drepturilor omului şi legislaţiei umanitare internaţionale”.

Citeşte şi: Mohammed bin Salman a ajuns la Cairo – Black News

O echipă de la misiunea din Mopti a vizitat luni, alături de autorităţile locale, locurile unde au fost comise crimele şi a oferit ajutor pentru îngrijirea şi evacuarea răniţilor.

Guvernul de la Bamako a anunţat luni că bilanţul masacrului este de 132 de morţi. Sâmbătă şi duminică, au fost atacate mai multe sate, iar autorităţile acuză o miliţie islamistă care are legături cu organizaţia teroristă Al Qaeda.

Conform ONU, aceeaşi miliţie a comis zeci de atacuri şi ambuscade împotriva soldaţilor malieni.

Grupările islamiste teroriste creează probleme în Mali de mai mulţi ani, în contextul instabilităţii politice grave. În fosta colonie franceză cu circa 20 de milioane de locuitori au avut loc din 2012 trei lovituri de stat.

Citeşte şi: Dmitri Muratov şi-a licitat medalia de Nobel pentru copiii ucraineni – Black News

După ultimul puci, din mai anul acesta, ţara este condusă de un guvern militar de tranziţie, care a promis că va organiza alegeri la sfârşitul lui martie 2024.

În cadrul MINUSMA, în Mali se mai află încă trupe din armata germană (Bundeswehr). Misiunea europeană de instruire a armatei maliene (EUTM) urmează să se încheie în mare măsură în viitorul apropiat.

Tags: Al-Qaedaarmata germană (Bundeswehr)BamakoBandiagaraMalimasacruMisiunea europeană de instruire a armatei maliene (EUTM)Misiunea ONU în Mali (MINUSMA)
Categorii: Știrile zilei