Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Temerile lui Putin

Publicat:

Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Temerile lui Putin

În ultimii șase ani, 12 cercetători ruși implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice au fost arestați, iar unii au dispărut fără urmă. Aceste arestări, acuzații de spionaj afectează grav colaborarea internațională în știință, în timp ce temerile lui Putin de scurgeri de informații se amplifică.

Mulți dintre savanții fizicii aerospațiale din Rusia au ajuns în închisoare, iar în cel puțin într-un caz, arestarea a dus la un proces în care inculpatul a primit o pedeapsă de 15 ani, fiind acuzat de divulgarea de secrete către puteri străine, potrivit stiripesurse.


Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Cercetătorii care continuă să dispară în închisoare sunt implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice, precum 3M22 Zircon, considerată o „bijuterie” a tehnologiei militare rusești. Potrivit autorităților de la Moscova, această rachetă poate atinge o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului.Valul de arestări al acestor oameni de știință, contestat de avocații lor și de ONG-urile pentru drepturile omului, a fost detaliat într-o anchetă realizată de Wall Street Journal.

De ce se teme Vladimir Putin

Rachetele hipersonice sunt, fără îndoială, singurele arme cu care Vladimir Putin se poate mândri, având capacitatea de a acoperi distanțe mai mari decât rachetele tradiționale și de a evita sistemele de apărare. Această situație sugerează că Putin ar putea fi îngrijorat de riscul de spionaj. Este posibil ca arestările să fie o măsură de represiune „preventivă”, menită să împiedice divulgarea secretelor de către cei care le dețin, în cazul în care ar avea ocazia să o facă.

Oamenii de știință implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice, care au fost arestați, au participat frecvent la conferințe internaționale și la schimburi cu colegi din străinătate. O trăsătură comună a acestor arestări este că toți cei vizați aveau contacte internaționale, iar, deși inițial aveau aprobarea autorităților moscovite, aceste relații au devenit suspecte, declanșând anchete.

Nu este clar dacă Putin se teme doar de scurgerile de know-how tehnologic către Occident; există și speculații că China ar fi reușit să dezvolte rachete hipersonice prin furtul secretelor rusești, un fenomen mai vechi în domeniul armamentului, având în vedere că alianța Beijing-Moscova nu exclude spionajul reciproc.

„Au ordin să caute ce oameni de știință pot fi închiși”

Această serie de arestări afectează grav cooperarea internațională dintre oameni de știință. Până în 2012, Putin a semnat acorduri de colaborare științifică cu țările occidentale pentru a avansa cercetarea în domeniul vitezei hipersonice. Acum, conform plângerii unui avocat al apărării, „serviciile secrete ruse au ordin să caute ce oameni de știință pot fi închiși” pentru contactele lor cu lumea exterioară.

Șase dintre arestările de cercetători au avut loc după invazia Ucrainei în februarie 2022, incluzând specialiști în aerodinamică de la Institutul Khristianovich pentru Mecanică Teoretică și Aplicată, un centru de excelență din Siberia.

Prima arestare din această serie a avut loc în 2018, imediat după discursul lui Vladimir Putin în Parlament, în care anunța pentru prima dată existența rachetelor hipersonice capabile să „perforeze” apărarea americană, prezentându-le chiar într-un video. De atunci, au fost vizați și cercetători cu experiență și recunoaștere internațională.

Acțiunile s-au intensificat după declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Fizicieni de renume, acuzați de trădare

Cercetătorii ruși Alexander Shipliouk, Anatoly Maslov și Valery Zvegintsev, toți fizicieni de frunte în domeniul rachetelor hipersonice, au fost reținuți recent sub acuzația de înaltă trădare.

Pe 3 septembrie, Shipliouk, fost director al Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) din Siberia, a fost condamnat la 15 ani de închisoare de înaltă securitate pentru că ar fi împărtășit informații clasificate la o conferință din China în 2017, susținând că datele erau deja publice, relatează France 24.

Anatoly Maslov, în vârstă de 78 de ani, a primit o pedeapsă de 14 ani în mai, folosind același argument în fața acuzațiilor de trădare. Zvegintsev, un alt expert hipersonic de la ITAM, a fost arestat în primăvara anului trecut și se află în arest preventiv; autoritățile ruse au confirmat arestarea sa doar după o scrisoare deschisă prin care colegii săi exprimau îngrijorări cu privire la soarta lor.

Acesta este un mod foarte răzbunător de a viza oamenii de știință. Cei mai mulți dintre ei sunt mai în vârstă, iar cel puțin unul dintre ei este bolnav în stadiu terminal”, a remarcat Jenny Mathers, specialist în serviciile de informații rusești la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor, potrivit sursei citate.

Vânătoarea oamenilor de știință implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice este un semn al „comportamentului unui regim din ce în ce mai paranoic și izolat”, conform observațiilor lui Stephen Hall, specialist în Rusia la Universitatea din Bath.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Acest lucru reflectă  paranoia crescândă a regimului lui Putin și dorința acestuia de a controla informațiile sensibile. Experții sunt de părere că Moscova este determinată să împiedice orice scurgere de informații. Arestările recente sugerează un climat similar cu cel din perioada lui Stalin. Aceste acțiuni nu doar că sporesc puterea FSB-ului, dar riscă și izolarea Rusiei de comunitatea științifică globală, afectând negativ progresul tehnologic al țării. Scopul acestor arestări pare să fie descurajarea colaborării cu omologii străini, prin crearea unui climat de frică.

Vladimir Putin nu mai are încredere în nimeni”, a subliniat Jenny Mathers.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O companie oferă ‘inspectori’ de loialitate. Aceștia îi verifică pe cei care își înșală partenerul

O companie oferă 'inspectori' de loialitate. Aceștia îi verifică pe cei care își înșală partenerul O companie americană oferă „inspectori” de loialitate care îi verifică...

Uraganul Helene și teoria conspirației. Unii americani cred că furtuna a fost provocată de oameni

Uraganul Helene și teoria conspirației. Unii americani cred că furtuna a fost provocată de oameni Mai multe teorii ale conspirației legate de uraganul Helene au...

Cele mai cool 38 de cartiere din lume

Cele mai cool 38 de cartiere din lume Time Out a anunțat care sunt zonele la modă care trebuie vizitate, un cartier din Marsilia fiind...

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.