Misterul lingoului de aur, descoperit în Mexic de muncitorii în construcţii în anii 80, în sfârşit elucidat

Publicat:

Un lingou de aur descoperit într-o clădire, nu departe de centrul capitalei Ciudad de Mexico în 1981, făcea parte din prada de război obţinută în 1520 de conquistadorii spanioli ai lui Hernan Cortes, potrivit unui studiu publicat vineri şi citat de AFP, scrie agerpres.

Originea lingoului de aur, descoperit întâmplător de muncitori în timpul unor lucrări la fundaţia unei clădiri, a fost considerat un mister timp de 40 de ani.


Citește și : Gardienii Revoluţiei din Iran îşi asumă ‘responsabilitatea totală’ pentru doborârea avionului ucrainean

Dar analizele cu raze X au permis să se determine că piesa corespunde epocii în care conquistadorii spanioli au furat aurul aztecilor, a precizat Institutul Naţional de Antroplogie şi Istorie din Mexic.

În 1520, Cortes şi colegii lui de arme au fugit din mica insulă acum dispărută Tenochtitlan, unde era situată capitala imperiului aztec, ducând cu ei comoara împăratului Moctezuma.

“Acest lingou era o piesă cheie din puzzle-ul acestui eveniment istoric ce coincide cu relatările conquistadorului spaniol Bernal Diaz del Castillo privind lingourile obţinute după topirea aurului lui Moctezuma”, a asigurat Institutul.

În fuga lor din insulă, la presiunea aztecilor, spaniolii au pierdut acest lingou pe o rută din nordul capitalei Tenochtitlan.

Acest lingou de aur, cu o greutate de 2 kg, a fost găsit la 13 martie 1981, pe amplasamentul acestei rute.

Citește și : Iranul RECUNOAȘTE că a doborât ‘dintr-o eroare’ avionul ucrainean

Spaniolii, aliaţi popoarelor indigene ostile aztecilor, i-au învins până la urmă pe azteci iar Tenochtitlan a căzut în mâinile lor, la 15 august 1521.

Dar tezaurul lui Moctezuma nu a mai fost recuperat niciodată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.