X

Mişustin: Ţinta sancţiunilor occidentale este poporul rus

Principala ţintă a sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pentru campania sa militară din Ucraina este poporul rus, a declarat joi premierul rus Mihail Mişustin, în raportul său către Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului rus) privind activitatea guvernului în 2022, transmite EFE, potrivit agerpres.

“Iniţial, Occidentul a încercat să dea asigurări că sancţiunile nu sunt îndreptate împotriva cetăţenilor noştri. Nici atunci nu ne-am făcut multe iluzii despre asta, dar acum chiar şi oamenii care nu au legătură cu politica internaţională înţeleg că ţinta principală a fost tocmai poporul rus”, a susţinut el.

Citeşte şi: Dacă Rusia va cuceri Ucraina, China va câștiga – Black News

Premierul rus a apreciat că, în momentul în care a impus sancţiuni, Occidentul “nu a precupeţit niciun efort”.

“Au aruncat în aer gazoductele Nord Stream. Au îngheţat conturi, ne-au deconectat de la sistemele internaţionale de transfer bancar, au încercat să ne blocheze toate activităţile bancare, precum şi orice activitate economică”, a acuzat el.

În plus, şeful guvernului rus a amintit că Occidentul a pledat pentru retragerea companiilor străine de pe piaţa rusă.

Potrivit lui Mişustin, Occidentul a reuşit “să facă să dispară mărfurile obişnuite de pe rafturile magazinelor şi, de asemenea, să dea afară şi să priveze de venituri angajaţii acestor companii, adică tocmai oamenii a căror muncă a generat (companiilor străine – n.r.) profituri de milioane de dolari”.

“Au vrut să provoace şomaj în masă şi să reducă radical nivelul de trai”, a denunţat el.

Şeful guvernului rus a remarcat că Occidentul a insistat “atât de mult timp asupra inviolabilităţii sacre a proprietăţii private, dar astăzi proprietăţile şi banii poporului nostru şi companiilor noastre sunt rechiziţionate doar pentru că aparţin Rusiei”.

În aceste circumstanţe, a considerat Mişustin, “toate instituţiile guvernamentale, indiferent de nivel, federale, regionale şi locale deopotrivă, au lucrat eficient pentru a îndeplini sarcinile prioritare ale statului”.

“Datorită eforturilor noastre comune sub conducerea preşedintelui (Rusiei, Vladimir Putin – n.r.) am reuşit să rezolvăm problemele complexe ale anului trecut”, a subliniat el.

În 2022, a susţinut el, guvernul rus a fost forţat să reacţioneze “practic în fiecare zi” la provocările noilor sancţiuni.

Citeşte şi: Majoritatea românilor nu este de acord cu trimiterea de arme pentru Ucraina – Black News

Mişustin a mai declarat că la începutul anului 2022 era de aşteptat o prăbuşire a PIB-ului rus, “dar am rezistat”.

”Da, nu a fost uşor. Căderea, inevitabilă în astfel de situaţii, a fost destul de moderată. Cu toate acestea, am readus economia la o traiectorie de creştere’, a spus el. “Acum chiar şi unele organizaţii internaţionale prevăd că vom avea o dinamică pozitivă în 2023 şi o creştere a PIB-ului în 2024 mai mare decât cea a ţărilor dezvoltate”, a susţinut el.

Tags: Duma de StatMihail MişustinNord Streamrusiasanctiuni
Categorii: Știrile zilei