X

Mită de milioane și mai mulți reținuți. Persoane publice implicate într-o schemă de corupție internațională

Mită de milioane și mai mulți reținuți. Persoane publice implicate într-o schemă de corupție internațională

Procuratura Anticorupție efectuează percheziții în cadrul unei investigației internaționale comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, a anunțat, cu puțin timp în urmă, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin.

Citește și: Alarmant! Sute de copii din Moldova sunt supuși violenței

Potrivit șefei de la Anticorupție, se investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.

Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pe 2 aprilie 2024, pe baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF). Ancheta franceză a fost inițiată pe baza informațiilor furnizate de INTERPOL. Ulterior, autoritățile din Marea Britanie au furnizat și alte informații relevante Procuraturii Anticorupție din Moldova.

Potrivit probelor acumulate până în prezent în cadrul anchetei comune, există o bănuială rezonabilă că un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul Notificărilor Roșii INTERPOL să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge Notificările Roșii a acestora, prin plata de mită către funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova. Presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA.

Mită de milioane și persoane reținute. Persoane publice implicate într-o schemă de corupție internațională

Probe suplimentare au stabilit o bănuială rezonabilă că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belorusia și alte țări, suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul Notificărilor Roșii in schimbul plăților. Serviciul Secret al Statelor Unite, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Procuraturii Anticorupție în cadrul acestei investigații.

Pe parcursul zilei de astăzi, au efectuat 33 percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și ofițerilor francezi și FBI.  Până la moment, 4 persoane au fost reținute pentru o perioadă de până la 72 de ore.

Organizația Internațională a Poliției Criminale (INTERPOL) este o organizație interguvernamentală cu 196 de țări membre, care ajută poliția să lucreze împreună, permițându-le să partajeze și să acceseze date despre infracțiuni și infractori, inclusiv prin emiterea de Notificări Roșii (Red Notices). O Notificare Roșie este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare.

Tags: ancheta comuna PA INTERPOLinvestigației internaționale comune între Republica Moldova și Republica Francezăpersoane publice schema internaționalaProcuratura AnticorupțieSchema de corupție internaționalaVeronica Dragalin
Știrile zilei