X

Mitropolia Basarabiei vrea să obțină înapoi Catedrala ortodoxă română din Bălți

Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, va lupta până la capăt pentru a obține înapoi reședința episcopiei și Catedrala ortodoxă română „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți. O spune Preasfinţitul Antonie, Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Potrivit Episcopului Antonie, aceste clădiri au fost construite din bugetul României și au fost ocupate abuziv, așa că Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești, al Mitropoliei Moldovei subordonată Moscovei ar trebui să le elibereze.

Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești

„Noi am făcut deja demersuri și vom continua să facem demersurile corespunzătoare ca să le recuperăm, să le recuperăm, ele au fost date prin hotărâre de Guvern, sperăm tot printr-o hotărâre de Guvern să fie întoarse, noi avem dovezi că sunt ale noastre, au aparținut, au fost construite de înaintașul, de primul Mitropolit Visarion Puiu, care a păstorit aici la Bălți și ele trebuie să revină proprietarilor de drept. Și aici bănuim că nu va fi ușor, oricum dreptatea este de partea noastră și noi vom insista să se facă dreptate și să triumfe adevărul.”, a declarat episcopul.

Anterior, Episcopul Marchel a adus critici în legătură cu decizia de a construi la Bălți o nouă catedrală și un centru cultural românesc subordonate Bisericii Ortodoxe Române. Acesta a menționat că aceasta este proprietatea statului și este dată spre folosință.

„Cred că noi ne ieftinim pe noi înșiși, eu nu am de gând să cobor la vorbele acestea care nici măcar de piață nu pot fi numite”, a mai adăugat PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești al Mitropoliei Moldovei.

Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi

  Într-o ceremonie plină de solemnitate, la data de 1 decembrie la Bălți a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Românești. Momentul este unul istoric pentru comunitatea locală, marcând începutul unei construcții monumentale care va deveni un simbol al spiritualității, unității și credinței în nordul țării.

Tags: BalţiPreasfinţitul AntonieSfinții Împărați Constantin și Elena
Categorii: Cultură și MediaȘtirile zilei