Pelerinajele organizate și susținute financiar de Patriarhia Rusă, pentru clerul din Republica Moldova, reprezintă o inițiativă spirituală și nu politică, susține într-un comunicat de presă Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.


Potrivit sursei, citate de IPN, prin respectivele pelerinaje, Mitropolia de la Moscova și-a dorit să sprijine preoții din parohii cu resurse limitate, în special din zonele rurale ale Moldovei, dar și să „întărească colaborarea și legăturile frățești între clerul ortodox din cele două țări”.

Mitropolia Moldovei susține că în respectivele pelerinaje, preoții din Mitropolia Moldovei au avut oportunitatea de a vizita locurile sfinte din Federația Rusă. „Această inițiativă a fost luată cu scopul de a familiariza clerul moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Bisericii Ortodoxe Ruse și a consolida legăturile frățești între aceste două Biserici Ortodoxe”, se arată în comunicatul de presă al Mitropoliei Moldovei.

Potrivit Mitropoliei, în sațiul public au apărut interpretări eronate în raport cu plecările preoților în pelerinaj, ultimii fiind acuzați că merg la Moscova în scop politic și de propagandă. „Preoții întorși din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Totodată, Mitropolia Moldovei și-a reafirmat angajamentul de a menține integritatea clerului său și de a păstra Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”, scrie Mitropolia Moldovei.

Potrivit sursei citate, Patriarhia Rusă a subliniat că aceste pelerinaje frățești vor continua și în perioada următoare, incluzând vizite la mănăstirile din regiunea Moscovei și din alte zone ale Rusiei, astfel dorindu-se „întărirea colaborării și a legăturilor frățești între clerul ortodox din cele două țări, precum și aprofundarea comuniunii și solidarității în cadrul Bisericii Ortodoxe Universale”.

O investigație publicată de deschide.md arată că un grup de peste 20 de fețe bisericești au zburat la Moscova pe 20 august, anul curent, unde erau așteptați cu mâncăruri și băuturi scumpe și „luați în seamă” de reprezentanți de rang înalt ai Patriarhiei Moscovei. Călătoriile ar fi fost organizate de politicianul fugar Ilan Șor. La întoarcere, preoții urmau să primească din partea Patriarhiei Ruse carduri „MIR”, eliberate de Promsviazbank, pe care aveau să fie transferate salarii și ajutoare pentru biserică. Astăzi deschide.md a scris că mai mulți preoți care au pornit ieri în „pelerinaj” în Rusia au decis să se întoarcă acasă după publicarea investigației. Imediat după ce au aterizat pe aeroportul din Moscova, cel puțin șase preoți au cumpărat bilete de avion și au făcut cale întoarsă.

La două zile după apariția investigației, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a negat că ar fi trimis preoți la Moscova. Mitropolia a precizat că nu a organizat și nici nu a coordonat pelerinajele efectuate de mai mulți preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova la Moscova. Tot atunci, Biserica Ortodoxă a condamnat vehement implicarea clericilor în politică.