X

Mitropolia Moldovei, despre vizitele fețelor bisericești în Federația Rusă: Presa din R. Moldova este promotoare a unor neadevăruri grosolane

Mitropolia Moldovei, despre vizitele fețelor bisericești în Federația Rusă: Presa din R. Moldova este promotoare a unor neadevăruri grosolane

În cadrul unei ședințe a preoților din raionul Orhei, protopopul Iulian Rață a adus la cunoștință celor prezenți programul unui pelerinaj în Rusia de care „se vor bucura” cei ce vor decide să meargă, potrivit unui comunicat de presă al Mitropoliei Chișinăului şi al Întregii Moldove. Mitropolia Moldovei insistă pe faptul că presa este „promotoare a unor neadevăruri grosolane” despre vizitele fețelor bisericești în Federația Rusă.

Conform Mitropoliei Chișinăului şi al Întregii Moldove, la adunarea Vicariatului de Orhei de luni, 9 august, s-au discutat „teme esențiale legate de activitatea preoților în parohiile încredințate, cât și grija pentru întreținerea lăcașelor de cult ”. Un asemenea subiect fiind și „pelerinajele” preoților În Federația Rusă, potrivit zdg.md.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Potrivit Mitropoliei, la adunare, preoților li s-a explicat „foarte clar scopul pelerinajului cât și detașarea Clerului Bisericii Ortodoxe din Moldova de orice aspect politic invocat incorect de către presa din R. Moldova, promotoare a unor neadevăruri grosolane”.

„Protopopul de Orhei, Prot. Iulian Rață a adus la cunoștință preoților programul pelerinajului de care se vor bucura preoții ce se vor decide să meargă în acest pelerinaj”, se arată în comunicatul citat.

După ce numeroși preoți din R. Moldova au fost surprinși în drum spre Moscova, Patriarhia Rusă a explicat scopul acestor pelerinaje. Prin serviciul de presă al Mitropoliei Moldovei, Patriarhia Rusă a precizat că „vizitele nu au avut scopuri electorale sau politice, ci familiarizarea clerului moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Rusiei Ortodoxe, consolidând legăturile frățești între cele două Biserici Ortodoxe”.

Mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.

Ulterior, portalul Deschide.md a relatat că peste 60 de preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei vor pleca într-un nou „pelerinaj” în Federația Rusă în perioada 1-2 septembrie. De această dată, la Moscova urmau să plece încă 18 preoți din raionul Florești, 25 din raionul Drochia și 21 din raionul Soroca.

Ioan Moşneguţu, vicar al Mitropoliei Chișinăului şi al Întregii Moldove, a confirmat pentru Ziarul de Gardă că mai mulți preoți din R. Moldova efectuează pelerinaje în Federația Rusă, însă a spus că acestea nu sunt organizate de către Mitropolia Moldovei și că nu știe de către cine.

Apoi, și Mitropolia Moldovei a emis un comunicat de presă în care declara că nu a organizat și nu a coordonat pelerinajele mai multor preoți în Federația Rusă și menționând că informațiile apărute în presă ar fi eronate, fără a preciza la care informații se referă.

„În contextul în care unii ar putea percepe aceste pelerinaje ca având o tentă politică, dorim să subliniem cu fermitate poziția Mitropoliei: Biserica Ortodoxă condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau în activități de propagandă.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Preoții care s-au întors din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Mitropolia va monitoriza atent acest caz și va lua toate măsurile necesare pentru a preveni implicarea clericilor în activități cu tentă politică sau electorală”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Mitropolia atenționa preoții „asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice” și „își reafirmă angajamentul de a asigura integritatea clerului său și de a menține Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”, după cum se arăta în comunicat.

 

Tags: Iulian RațăMitropoliaorheipreoțiirusia
Cultură și Media