Mitropolia Moldovei recunoaşte că Rusia a plătit pentru ‘pelerinajele’ la Moscova

Publicat:

Mitropolia Moldovei recunoaşte că Rusia a plătit pentru ‘pelerinajele’ la Moscova

În încercarea de a mușamaliza scandalul provocat de călătoriile organizate ale preoților săi în Federația Rusă, Mitropolia Moldovei se contrazice în declarații. Dacă anterior spunea că nu cunoaște cine plătește pentru aceste ”pelerinaje” și că astfel de călătorii pot fi organizate doar cu înștiințarea Mitropoliei, într-un comunicat publicat ieri, instituția religioasă a recunoscut că în spatele zborurilor în masă la Moscova ale preoților se află Patriarhia Rusă.

”În această vară, Patriarhia Rusă a organizat pelerinaje gratuite pentru preoții din Mitropolia Moldovei, oferindu-le oportunitatea de a vizita locurile sfinte din Federația Rusă. Această inițiativă a fost luată cu scopul de a familiariza clerul moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Bisericii Ortodoxe Ruse și a consolida legăturile frățești între aceste două Biserici Ortodoxe. Pelerinajele, susținute financiar de Patriarhia Rusă, nu au avut scopuri electorale sau politice. Ele au fost concepute pentru a sprijini preoții din parohii cu resurse limitate, în special din zonele rurale ale Moldovei” se notează în comunicatul Mitropoliei Moldovei.


Citeşte şi: De ce sunt românii bolnavi, săraci și fără prea multă școală – Stiripesurse.md

Declarațiile se bat cap în cap cu afirmațiile anterioare făcute de purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, pentru Deschide.MD.

Mitropolia Moldovei recunoaşte că Rusia a plătit pentru ‘pelerinajele’ la Moscova

Atunci, el declara că nu cunoaște cine finanțează ”pelerinajele” în Rusia și a sugerat că, dacă se va stabili că Patriarhia Moscovei le-a organizat fără a înștiința Mitropolia Moldovei, acest lucru va însemna că Biserica Rusă a încălcat ierarhia stabilită.

”Patriarhia Rusă nu se poate adresa la preoții Mitropoliei Moldovei fără a ne înștiința, trebuie să coordoneze cu Mitropolia Moldovei” a declarat atunci Ioan Moșneguțu.

La fel, Mitropolia Moldovei declara, într-un comunicat publicat pe 21 august, că nu a organizat sau coordonat aceste pelerinaje.

Mitropolia Moldovei recunoaşte că Rusia a plătit pentru ‘pelerinajele’ la Moscova

În acest context, faptul că Mitropolia Moldovei afirmă că a aflat despre organizatorul acestor călătorii la aproximativ o lună după începerea lor ridică mai multe semne de întrebare despre transparența de care dă dovadă instituția religioasă la acest subiect.

La rândul său, Patriarhia Rusă, care sfințește rachetele cu care este bombardată Ucraina și încurajează soldații ruși să se ducă la moarte pe teritoriu străin, promițându-le că vor ajunge în rai, a subliniat că aceste ”pelerinaje frățești” vor continua și în perioada următoare.

Peste 120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei au plecat sau ar urma să plece în Rusia în perioada august-septembrie, în cadrul unor ”pelerinaje” organizate de condamnatul fugar Ilan Șor și Patriarhia Rusă. Acolo, fețele bisericești sunt primite regește, servite cu mâncăruri și băuturi scumpe, acceptă cadouri și primesc la întoarcere carduri ”MIR”, pe care li s-a promis că vor primi și câte 1000 de euro pe lună pentru ”întreținerea bisericilor” și salarii. Şi episcopul Ioan Moșneguțu urma să participe la aceste ”pelerinaje”, dar că s-ar fi răzgândit după publicarea investigației.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Racheta europeană Vega a plasat un satelit pe orbita Pământului în cadrul ultimei sale misiuni

Racheta europeană Vega a plasat un satelit pe orbita Pământului în cadrul ultimei sale misiuni Racheta Vega a fost lansată miercuri de la Centrul Spaţial...

Atleta olimpică Rebecca Cheptegei a murit la patru zile după ce a fost incendiată de iubitul ei

Atleta olimpică Rebecca Cheptegei a murit la patru zile după ce a fost incendiată de iubitul ei Atleta olimpică din Uganda, Rebecca Cheptegei, a murit...

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi La aproape o lună de la moartea lui Alain Delon, testamentul actorului a...

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze O femeie din Franța, victimă a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.