X

Mitropolitul Ucrainei îi cere lui Putin să-i lase să plece pe toţi oamenii blocaţi la Azovstal

Mitropolitul Onufrii al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a făcut apel marţi la preşedintele rus Vladimir Putin să le permită oamenilor ascunşi în oţelăria Azovstal din oraşul asediat Mariupol să plece în siguranţă, relatează dpa, potrivit agerpres.

Oraşul s-a confruntat în mod constant cu bombardamente de la începutul războiului, iar oţelăria este ultimul bastion al rezistenţei la trupele ruse.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei franceze îl face PRAF pe Putin: ‘Se află într-o stare de negare!’ – Black News

Onufrii a spus că Putin ar trebui să se comporte ca un creştin şi să le permită civililor încercuiţi, combatanţilor şi forţelor de securitate să plece într-un teritoriu controlat de Ucraina sau într-o ţară terţă.

O ţară mediatoare aleasă de Kremlin ar putea conduce misiunea, a spus şeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene din cadrul Patriarhiei Moscovei.

Potrivit autorităţilor ucrainene, circa 100 de civili sunt încă blocaţi în oţelărie. În plus, conform unor surse ruseşti, în acest loc s-au refugiat şi circa 2.000 de combatanţi ucraineni şi mercenari străini.

Până în prezent, combatanţii au refuzat cererea lui Putin de a se preda şi a depune armele. Preşedintele rus i-a asigurat că forţele ruse nu vor încerca să pătrundă în forţă în zona industrială dacă o vor face. Cu toate acestea, cei blocaţi în interior susţin că oţelăria a fost vizată de bombardamente masive.

Citeşte şi: Al treilea suspect în asasinarea preşedintelui haitian a fost arestat în SUA – Black News

Potrivit media ucrainene, fostul comandant al regimentului Azov, Maksim Sciorin, a spus că sunt în curs eforturi diplomatice pentru a-i salva pe combatanţi.

El a adăugat că este în desfăşurare şi un proces de eliberare a Mariupolului de blocada rusă printr-o operaţiune militară, dar că acest lucru va dura mult timp.

Tags: AzovstalMaksim SciorinMariupolMitropolitul Onufrii al Bisericii Ortodoxe UcrainenerusiaucrainaVladimir Putin
Categorii: Război in Ucraina