Mituri despre integrarea Republicii Moldova în UE

Publicat:

Mituri despre integrarea Republicii Moldova în UE

Un nou val de mituri privind pericolul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană este vehiculat de persoane publice și surse media afiliate politic curentului antieuropean. Organizația neguvernamentală „Expert-Grup” a prezentat șapte cele mai populare falsuri, le-a demontat și a explicat motivele, informează IPN.

Aceste mituri acoperă un spectru larg de fobii care încep cu domeniul de afaceri și ajung la migrațiune, cultură și tradiții naționale. Pentru combaterea acestor mituri, expertul asociat al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Alexandru Zgardan, a publicat un studiu în care demontează șapte dintre cele mai frecvente mituri privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, potrivit ipn.md.


Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Mitul 1: Producătorii locali vor intra în faliment din cauza concurenței europene

Demontare: Se spune că producătorii locali nu vor putea concura cu cei europeni, însă realitatea este că integrarea europeană deschide accesul la fonduri, granturi și piețe noi. Moldova a beneficiat deja de acorduri comerciale care au crescut exporturile în UE, mai ales în agricultură. În plus, apartenența la UE înseamnă acces la piețe mari și posibilitatea de a negocia acorduri comerciale avantajoase la nivel global.

Mitul 2: Pierderea piețelor tradiționale, cum ar fi CSI și Rusia

Demontare: Piețele din CSI, în special Rusia, și-au pierdut din importanță pentru Moldova din cauza sancțiunilor și politicii agresive a Rusiei. Exporturile moldovenești către Rusia au scăzut de la 58% în 1997 la doar 3,6% în 2023. În schimb, exporturile către UE au crescut constant, Moldova reorientându-se către piețele europene, mult mai stabile și mai sigure.

Mitul 3: Europenii vor cumpăra tot pământul din Moldova

Demontare: Integrarea în UE nu înseamnă automat că străinii vor putea cumpăra terenuri agricole. Statele membre ale UE își pot stabili propriile reguli în privința vânzării terenurilor către nerezidenți. Multe țări din Europa de Est au impus restricții pentru a proteja fermierii locali. În plus, UE sprijină fermierii prin subvenții și fonduri pentru agricultură.

Mitul 4: Aderarea la UE implică integrarea în NATO

Demontare: Uniunea Europeană și NATO sunt organizații separate. Apartenența la una nu implică automat apartenența la cealaltă. Deși majoritatea țărilor din UE fac parte și din NATO, aderarea la Uniunea Europeană nu obligă țările să se alăture alianței militare. UE are propriile structuri de apărare și de securitate, separate de NATO.

Mitul 5: Drepturile LGBTQ+ vor fi impuse societății

Demontare: Fiecare stat din UE își stabilește propriile legi privind drepturile LGBTQ+. Deși UE promovează egalitatea și nediscriminarea, nu impune reglementări în acest sens. În unele țări, drepturile LGBTQ+ sunt recunoscute, în timp ce altele, cum ar fi România și Ungaria, păstrează o abordare conservatoare. Fiecare stat își păstrează suveranitatea în privința acestor decizii.

Mitul 6: Moldova se va depopula din cauza migrației

Demontare: Libera circulație a persoanelor nu duce automat la depopularea țării. Majoritatea moldovenilor care au dorit să emigreze în Europa au făcut-o deja, iar integrarea în UE ar putea chiar să aducă mulți cetățeni înapoi, datorită oportunităților economice. În plus, Moldova va continua să gestioneze fluxurile de migranți prin controlul frontierelor și politici proprii.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Mitul 7: Tradițiile naționale vor fi înlocuite cu valori străine

Demontare: Integrarea în UE nu impune schimbarea tradițiilor culturale sau religioase. Uniunea Europeană promovează diversitatea culturală și respectă suveranitatea fiecărui stat membru. Tradițiile naționale nu sunt afectate, iar UE oferă sprijin pentru promovarea și conservarea patrimoniului cultural.

Expert-Grup precizează că aceste mituri reflectă temeri nefondate și că aderarea la Uniunea Europeană oferă mai multe oportunități economice și politice, păstrând suveranitatea și identitatea națională. Doritorii se pot informa detaliat din studiul prezentat, accesând studiul integral AICI!

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Apa caldă va fi oprită temporar în trei sectoare din capitală

Apa caldă va fi oprită temporar în trei sectoare din capitală Termoelectrica S.A. informează că, în cadrul procesului tehnologic obligatoriu de trecere de la regimul...

Armata israeliană confirmă: Atacul iranian a început

Armata israeliană confirmă: Atacul iranian a început Sirenele răsună în Tel Aviv, Ierusalim și în tot Israelul, armata israeliană spune că atacul iranian a început,...

VIDEO – Diana Șoșoacă se plânge că este asaltată de bărbați bine lucrați: ‘Dacă mai îmi trimiteți hândrălăi din ăia, vi-i bat’

VIDEO - Diana Șoșoacă se plânge că este asaltată de bărbați bine lucrați: 'Dacă mai îmi trimiteți hândrălăi din ăia, vi-i bat' Europarlamentarul și liderul...

Oficial român: Republica Moldova a avansat în mod concret și vizibil în parcursul de integrare europeană

Oficial român: Republica Moldova a avansat în mod concret și vizibil în parcursul de integrare europeană Ana Tinca, secretar de stat pentru afaceri strategice la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.