X

Mituri în energie. Sunt schimbările climatice reale sau sunt doar un ‘moft’ al UE?

Mituri în energie. Sunt schimbările climatice reale sau sunt doar un ‘moft’ al UE?

Lumea se încălzește într-un ritm record, lucru pe care l-am putut observa pe propria piele în ultimele luni caracterizate de caniculă prelungită. Dincolo de valurile de caldură din această vară, temperaturile medii la nivel global au atins niveluri record. Cu toate acestea, mulți cred – sau cel puțin spun că asta cred – că schimbările climatice nu sunt reale. Iată totuși de ce ar trebui să ne îngrijoreze.

Este tema schimbărilor climatice un „moft” al Uniunii Europene? Poate vi se pare că amenințarea schimbărilor climatice este îndepărtată și reprezintă o preocupare doar pentru cercetătorii care urmăresc dimensiunile banchizei antarctice și pentru ecologiști. Totuși, șirul zilelor de caniculă care pare mai lung ca altădată, seceta și fenomenele meteo extreme ar putea să vă pună pe gânduri în legătură cu efectele care se simt deja. Aceste efecte, spun specialiștii, pot avea impact și la noi acasă și în economia României. Departe de a fi un „moft”, vorbim despre o „amenințarea strategică” recunoscută de statele lumii și de organizații internaționale, spun experți care au urmărit fenomenul, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Amenințare planetară și strategică

Fenomenul recent al schimbărilor climatice cauzat de creșterea concentrației de gaze cu efect de seră (GES) în atmosferă ca urmare a utilizării combustibilor fosili este recunoscut drept o amenințare planetară de toate statele lumii prin Acordul de la Paris”, afirmă Daniel Duma, Research Fellow în cadrul Stockholm Environment Institute.

Acest tratat a fost adoptat de 196 de țări încă din anul 2015, așadar preocupările privind acest subiect au fost recunoscute dincolo de granițele UE, la scară globală, de aproape 10 ani.

De asemenea, schimbările climatice sunt recunoscute drept o amenințare strategică, spune și Andrei Covatariu – Senior Research Associate în cadrul Energy Policy Group. De exemplu, în SUA, Departamentul de Apărare afirmă că schimbările climatice „reprezintă o amenințare existențială la adresa securității națiunii noastre”, iar instituția „trebuie să acționeze rapid și curajos pentru a aborda această provocare și a se pregăti pentru daunele care nu pot fi evitate”. Chiar și la nivelul NATO, amenințarea este recunoscută oficial și se consideră că schimbările climatice au „un impact profund asupra securității aliate”. „Este un amplificator de crize și amenințări. Poate exacerba conflictele, fragilitatea și competiția geopolitică”, arată instituția.

Astfel, nu doar țările membre UE, ci toate statele lumii pregătesc planuri de atenuare și adaptare la efectele schimbărilor climatice, precum furtuni mai intense și mai frecvente, secete și creșterea nivelului mării, care pot destabiliza toate economiile lumii.

Din cele aproximativ 50 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră emise anuale la nivel global, sectorul energetic este responsabil pentru aproape trei sferturi din emisii.

Astfel, lumea întreagă caută soluții pentru a decarboniza economia. Iar printre factorii care vor limita schimbările climatice se regăsesc „tranziția energetică, mai exact creșterea utilizării surselor regenerabile sau cu emisii scăzute, reducerea celor de origine fosilă, electrificarea unor sectoare precum transportul sau încălzirea”, potrivit lui Daniel Duma.

Riscuri pentru România

România este vulnerabilă la o gamă largă de pericole induse sau exacerbate de schimbările climatice, în special la inundații și secetă, ceea ce expune țara la riscuri macro-fiscale semnificative.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

În România, efectele schimbărilor climatice planetare se vor manifesta prin evenimente meteo extreme mai frecvente și mai intense, secetă prelungită în partea de sud și inundații în nord, cu posibile efecte asupra domeniilor agriculturii, infrastructurii, construcțiilor, asigurărilor și multe altele, consideră Andrei Covatariu.

În concluzie, problema schimbărilor climatice nu este exagerată, nu este un moft al Uniunii Europene, nu mai este demult doar o preocupare a ecologiștilor, ci este o amenințare strategică recunoscută de toate statele lumii și de organizațiile internaționale. „Tranziția energetică este singura modalitate de a reduce magnitudinea schimbărilor climatice”, conchide Daniel Duma.

Tags: energieschimbarile climatice
Diverse