Mituri legate de postul intermitent. Cât de ‘permanentă’ este scăderea în greutate și cum acționează asupra diabetului de tip 2?

Publicat:

Mituri legate de postul intermitent. Cât de ‘permanentă’ este scăderea în greutate și cum acționează asupra diabetului de tip 2?

Postul intermitent este o strategie alimentară despre care unele cercetări sugerează că ar putea ajuta la pierderea relativ rapidă în greutate.

Postul intermitent este un tip de dietă prin care se alternează perioadele de consum caloric normal cu perioadele de „post negru” sau de consum caloric redus, potrivit reprezentanților MedLife, într-un articol care vorbește despre beneficiile acestuia, despre reguli, tipuri de post și contraindicații, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Studiu despre miturile legate de postul intermitent

O nouă cercetare a Universității Illinois din Chicago a folosit date pentru a dezminți o serie de mituri comune despre postul intermitent.

Aceste mituri includ că idei precum acelea că postul intermitent ar putea provoca efecte adverse asupra hormonilor sexuali (și asupra fertilității), ar duce la pierderea masei musculare, ar genera o alimentație nesănătoasă și tulburări de alimentație.

De reținut că cercetarea postului intermitent este încă limitată și nu a fost efectuată în populații mari pe termen lung.

Este necesar să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății dacă această dietă este cea mai bună pentru voi,  înainte de a începe.

Dieteticienii spun că clișeele legate de postul intermitent necesită adesea mai multe nuanțe.

În timp ce unele strategii alimentare, cum ar fi dieta mediteraneană, sunt considerate a fi acceptabile în mare măsură, altele rămân subiectul controverselor și, uneori, vin la pachet cu informații contradictorii și inexacte.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago Illinois cred că postul intermitent este unul dintre ele.

Într-un nou articol publicat în Nature Reviews Endocrinology pe 19 iunie, ei au abordat o serie de „mituri” comune despre planul alimentar.

Aceste mituri analizează legătura postului intermitent cu dietele nesănătoase, dar și cu alte probleme cum ar fi tulburări de alimentație, afectarea masei musculare slabe și probleme de fertilitate.

Chiar și termenul „post intermitent” este înșelător, spune un dietetician citat de Healthline.

„Dieta pare să implice post intermitent – ​​la intervale neregulate – dar majoritatea protocoalelor vă cer să postiți în mod regulat”, spune Destini Moody

Autorii noului raport au inclus cercetări cu privire la două tipuri de post intermitent: cu zile alternative (zile în care se consumă un număr limitat de calorii și zile de mâncare după bunul plac) și cu restricții în timp (mâncând după bunul plac în anumite intervale orare).

Cercetătorii au oferit mai multe nuanțe pentru a ajuta la dezmințirea unor mituri legate de postul intermitent.

Mit: Postul intermitent afectează hormonii sexuali

Autorii au citat cercetări, inclusiv un studiu din 2024, realizat cu ajutorul a 90 adulți care trăiesc cu obezitate, care a indicat că postul intermitent nu a afectat negativ hormonii sexuali.

Mit: Postul intermitent determină pierderea excesivă a masei musculare

Cercetătorii au citat studii care sugerează că oamenii au pierdut aceeași cantitate de masă musculară slabă, indiferent dacă țineau post sau urmau o altă dietă.

Datele au sugerat că 75% din pierderea în greutate ar putea fi atribuită țesutului adipos, în timp ce restul de 25% a fost masa slabă, indiferent de strategia de dietă.

Mit: Postul intermitent vă va afecta calitatea dietei

Autorii sugerează că postul intermitent nu provoacă o calitate nesănătoasă a dietei. Aportul principalilor indicatori ai calității dietei nu s-a modificat.

  • „Dacă înseamnă că persoana a avut o dietă proastă înainte… atunci postul intermitent este puțin probabil să-și înrăutățească dieta – pur și simplu schimbă perioada de timp în care își consumă dieta săracă în nutrienți” – cercetător.

Mit: Postul intermitent poate „vindeca” diabetul de tip 2

Un studiu din 2023 a sugerat că postul intermitent ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să obțină remisie, ceea ce contravine ideii că boala este cronică și pe tot parcursul vieții.

Cu toate acestea, studiul din 2024, citat mai sus, spune că sunt necesare mai multe cercetări.

Medicii, organizațiile din domeniul sănătății și dieteticienii sunt, în general, de acord că gestionarea greutății este o componentă esențială a managementului diabetului (dar nu există suficiente dovezi concludente pentru a susține ideea că este un „leac”).

Mit: Postul intermitent poate duce la pierderea în greutate pe termen lung. Educația, o condiție

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

 

Alimentația limitată în timp sub forma postului intermitent, fără numărarea caloriilor, a devenit o strategie populară de slăbire, dar studiile aleatorii realizate pe termen lung arată că rezultatele sunt limitate. Este rezultatul unui alt studiu, publicat în APC Journals.

Concret, este foarte posibil ca postul intermitent să poată duce la pierderea în greutate pe termen lung.

Cu toate acestea, păstrarea unei greutăți optime are șanse mult mai mari dacă postul este însoțit de o educație nutrițională cuprinzătoare și de supravegherea/consilierea regulată a unui dietetician.

Mit: Postul intermitent este sigur pentru toată lumea

Noul raport concluzionează că postul intermitent este în general sigur, dar dieteticienii subliniază nevoia de a nuanța, pentru că există și riscuri.

Pierderea intensivă în greutate ar putea crește riscul la persoanele cu diabet de tip 2. Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 trebuie să solicite sfaturi medicale, înainte de a apelala această soluție.

Cine nu ar trebui să urmeze postul intermitent:

  • Gravidă
  • Alăptează
  • Sub vârsta de 18 ani
  • Persoanele care iau medicamente pe bază de rețetă care necesită un aport alimentar regulat
  • Cei care au antecedente de tulburări de alimentație
  • Persoanele cu boli de rinichi sau care au alte afecțiuni care necesită niveluri adecvate de nutrienți specifici, cum ar fi sodiu, potasiu și fosfor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Insulele din Grecia se confruntă cu o lipsă serioasă de apă în plin sezon turistic

Insulele din Grecia se confruntă cu o lipsă serioasă de apă în plin sezon turistic Luni cu temperaturi peste cele obişnuite, atât în iarnă...

Australia interzice exploatarea unui zăcământ de uraniu situat într-un sit al aborigenilor

Australia interzice exploatarea unui zăcământ de uraniu situat într-un sit al aborigenilor Australia a anunţat sâmbătă că interzice exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte...

30 de idei de mic dejun proteic. Ce alimente să alegem dimineața și cum le putem combina

30 de idei de mic dejun proteic. Ce alimente să alegem dimineața și cum le putem combina Proteinele conferă aceeași cantitate de energie ca și...

Robert Downey Jr. îşi anunţă revenirea în universul filmelor Marvel, la Comic-Con din California

Robert Downey Jr. îşi anunţă revenirea în universul filmelor Marvel, la Comic-Con din California Actorul oscarizat Robert Downey Jr. şi-a anunţat sâmbătă, la Festivalul Internaţional...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.