X

Un mix de optimism şi confuzie în Coreea de Sud faţă de summit-ul Trump-Kim

Seulul a reacţionat cu un mix de optimism şi confuzie faţă de summit-ul istoric dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, după ce Trump a anunţat că va încheia exerciţiile militare comune cu Coreea de Sud, notează The Guardian, potrivit news.ro.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a salutat deznodământul summit-ului şi a lăudat „curajul şi determinarea celor doi lideri”.

Citește și : Marea Britanie: Proiectul de lege privind Brexitul a revenit în dezbaterea Camerei Comunelor

„Acesta este doar începutul şi s-ar putea să existe dificultăţi în viitor dar nu ne vom întoarce la căile trecutului şi nu vom renunţa niciodată la această călătorie curajoasă. Este o mare victorie reuşită atât de Statele Unite cât şi de cele două Corei şi un pas mare înainte pentru toate persoanele din lume care susţin pacea”, a declarat Moon.

Totuşi, comentariile lui Trump referitoare la oprirea exerciţiilor militare au stârnit confuzie.

Armata sud-coreeană a publicat un comunicat în care precizează: „În ceea ce priveşte comentariile preşedintelui Trump despre oprirea exerciţiilor militare … trebuie să aflăm mai exact sensul sau intenţia acestor comentarii”.

Coreea de Nord a fost de acord „să colaboreze pentru dezarmare nucleară a peninsulei coreene”, un limbaj care rămâne deschis interpretării.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a lăudat acordul şi a declarat că este dispus să comunice cu Phenianul pentru a rezolva situaţia cetăţenilor japonezi răpiţi de spionii nord-coreeni în timpul războiului rece: „Sunt determinat ca Japonia să înfrunte Coreea de Nord şi să rezolvăm situaţia în mod bilateral”.

Citește și : Iranul susţine o potenţială operaţiune turcă în nordul Irakului (Nurettin Canikli)

China a sugerat că ar trebui să fie luată în considerare ridicarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord de către comunitatea internaţională. „Sancţiunile sunt o modalitate de a ajunge la un ţel, nu ţelul în sine. Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să susţină şi să se conformeze eforturilor discuţiilor diplomatice către o dezarmare nucleară a peninsulei coreene”, a declarat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China.

Tags: confuzieCoreea de SudOptimismsummit
Categorii: Știrile zilei