X

MJ contestă despăgubirea obținută în instanţă de Iulia Popov

MJ contestă despăgubirea obținută în instanţă de Iulia Popov

Ministerul Justiției a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea primei instanțe la cererea procurorei suspendate Iulia Popov.

Iulia Popov a câștigat despăgubiri de 150 de mii de lei într-o cauză care are legătură cu cea în care are statutul de învinuită. Este vorba despre falsul în acte, acuzație care însă a fost  anulată de foștii săi colegi după opt luni de urmărire.

Citeşte şi: Demisii în serie înainte de o nouă remaniere guvernamentală în Ucraina – Stiripesurse.md

În paralel, aceasta este judecată pentru îmbogățire ilicită împreună cu soțul său, fostul adjunct al ex-procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Ruslan Popov, iar dosarul a fost pornit în urma mai multor anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice.

Procurora Iulia Popova a fost suspendată din funcţie la sfârșitul lunii iunie 2022 și este învinuită, la fel ca şi soţul său, de îmbogăţire ilicită, în dosarul penal pornit în urma publicării anchetelor Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM). Numele celor doi figurau și într-un dosar inițiat pentru fals în declarații, doar că acesta s-a spart ca o bulă chiar dacă au fost înaintate și învinuiri.

Dosarul a fost pornit de fostul procuror general interimar, Dumitru Robu,  în octombrie 2021, în baza articolului privind îmbogățirea ilicită, pe numele ambilor soți. Ulterior a fost adăugat un alt articol, falsul în declarații.

Citeşte şi: Demisie-ŞOC în Ucraina! Kuleba pleacă din funcţia de ministru de externe – Stiripesurse.md

La 22 martie 2022, Iulia Popov a fost învinuită că, la accederea în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chişinău, nu a inclus în Declarația de avere și interese personale unele date financiare importante. La 30 martie, Popov a prezentat Procuraturii Anticorupție trei copii ale unor contracte de împrumut. În luna octombrie a aceluiași an, acuzatoarea a fost scoasă de sub urmărire penală pe articolul fals în declarații.

În cererea adresată instanței, procurora suspendată Iulia Popov, între timp revenită în avocatură, a menționat că urmărirea penală în cauzele penale pe faptul falsului în declarații a fost pornită ilegal, cu încălcări ale Codului de procedură penală.

Totodată, Popov a declarat că „prin acțiunile ilicite ale Procuraturii Anticorupţie, ca organ ce a exercitat urmărirea penală, reclamantei i-a fost cauzat şi prejudiciu moral, manifestat prin incertitudini şi nelinişte, stări continue, care au durat o perioadă de peste 8 luni cât a fost ţinută ilegal sub urmărire penală cu acuzaţii netemeinice, datorită efectelor inerente ale supunerii ilegale la urmărire penală şi care i-au adus atingere gravă onoarei şi demnităţii personale”.

Popov a solicitat despăgubiri de 250 de mii de lei, iar acest cuantum a fost considerat neproporțional de reprezentantul Ministerului Justiției și Procuraturii Anticorupție.

Magistrata Corina Albu de la Judecătoria Hîncești, sediul Ialoveni, a admis parțial cererea Iuliei Popov și a dispus „încasarea din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției al Republicii, cu titlu de prejudiciu moral, cauzat prin acțiunile ilicite ale organului de urmărire penală și ale procuraturii în mărime de 150 de mii de lei.

În ancheta  PROCURORII DE PAIE DIN INTERIORUL PROCURATURII, jurnaliștii CIJM au dezvăluit că cel puțin treisprezece procurori rămân suspendați din funcții după ce în privința lor au fost inițiate proceduri penale. Dosarele unora dintre ei așa și nu au ajuns pe masa magistraților, chiar dacă a trecut mai bine de un an de la începerea urmăririi penale și, respectiv, suspendare.

Tags: Alexandr StoianogloCurtea de ApelIulia Popovministerul justitieiRuslan Popov
Justiţie