Moartea liderului Hamas ar putea forța SUA să intre într-un război de care nu are nevoie acum

Publicat:

Moartea liderului Hamas ar putea forța SUA să intre într-un război de care nu are nevoie acum

Luni, la două zile după ce Israelul a dat vina pe Hezbollah-ul libanez pentru atacul care a ucis 12 persoane în Înălțimile Golan ocupate, John Kirby, oficial al Casei Albe, a reiterat sprijinul SUA pentru Israel, dar a subliniat că Washingtonul dorește în continuare o dezescaladare regională, informează aljazeera.com.

„Credem că există încă timp și spațiu pentru o soluție diplomatică”, a declarat Kirby, în timp ce gândurile se îndreptau către următoarea mișcare a Israelului și dacă aceasta ar declanșa un război regional de mult temut, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Statele Unite au declarat public că nu doresc această eventualitate, chiar dacă au trimis forțe în Orientul Mijlociu după atacul din 7 octombrie asupra Israelului și începutul războiului din Gaza, în semn de sprijin pentru Tel Aviv.

Orientul Mijlociu și lumea întreagă și-au ținut respirația în mai multe ocazii de atunci, mai ales când Israelul a ucis doi generali iranieni la consulatul Teheranului din Damasc în aprilie, după care a urmat un atac iranian telegrafiat asupra Israelului.

La momentul respectiv, rapoartele au indicat că SUA au depus eforturi pentru a împiedica Israelul să escaladeze și pentru a împiedica Israelul să lanseze un atac la scară largă împotriva Hezbollah în Liban.

Între timp, SUA a fost una dintre țările care au mediat o posibilă încetare a focului între Israel și Hamas, deși acest lucru pare să fi întâmpinat mai multe piedici în ultimele luni.

Acum, după asasinarea nerușinată a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran – pe care gruparea palestiniană și Iranul o pun pe seama Israelului – și uciderea comandantului senior al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, toate în decurs de câteva ore, obiectivele gemene ale SUA de încetare a focului și de dezescaladare regională par să fie în pericol.

Brian Finucane, consilier principal în cadrul Programului SUA al International Crisis Group, a declarat pentru Al Jazeera că dezescaladarea regională va apărea în cele din urmă după o încetare a focului în Gaza și că, în lipsa acesteia, potențialul unui conflict extins care să atragă forțele SUA staționate în regiune este întotdeauna prezent.

“Dacă doriți să evitați o nouă escaladare în regiune, inclusiv o escaladare care implică trupe americane, va trebui să asigurați o încetare a focului în Gaza. Acest lucru este necesar pentru a calma lucrurile cu Houthis [în Yemen], cu Hezbollah și pentru a continua liniștea în atacurile asupra trupelor americane în Siria și Irak”, a declarat Finucane.

Dar, odată cu atacurile recente, Finucane consideră că perspectivele actuale pentru o încetare a focului mediată de SUA au fost complicate, dacă nu chiar deraiate, pe termen scurt.

Ar putea SUA să facă mai mult?

Cu toate acestea, mulți cred că SUA pot face mai mult atunci când vine vorba de încercarea de a obține o încetare a focului într-un conflict în care aliatul său, Israelul, a ucis aproape 40 000 de palestinieni, amenințând să incendieze o regiune deja volatilă.

„Nu am văzut cu adevărat SUA făcând presiuni pentru dezescaladare – politica SUA contrazice acțiunile SUA”, a declarat Raed Jarrar, director de advocacy la Democracy for the Arab World Now (DAWN), un think tank din Washington, DC. „SUA ar fi putut pune în aplicare aceste tipuri de principii de dezescaladare și încetare a focului cu ușurință prin oprirea transferului de arme, ceea ce ar fi dus la o încetare a focului cu luni în urmă.”

„Israelul nu ar fi putut ataca toate aceste țări fără armele SUA, fără sprijinul politic al SUA, fără sprijinul militar al SUA și fără sprijinul serviciilor de informații ale SUA”, a adăugat Jarrar. „Israelul nu ar fi avut capacitatea de a împinge regiunea către ceea ce avem acum, adică un război regional”.

După asasinarea lui Haniyeh, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că guvernul american „nu a fost la curent sau implicat” în acest asasinat, care a avut loc la câteva zile după vizita lui Netanyahu în SUA.

“Este foarte greu să speculez și am învățat de-a lungul multor ani să nu speculez niciodată cu privire la impactul pe care un eveniment îl poate avea asupra altuia. Prin urmare, nu vă pot spune ce înseamnă acest lucru„, a declarat Blinken atunci când a fost rugat să dea o evaluare a ceea ce ar putea urma.

„Acest lucru ar putea fi foarte bine adevărat”, a declarat Trita Parsi, vicepreședinte executiv al Quincy Institute, un think tank american de politică externă. „Dar în regiune, percepția probabil că nu va fi aceasta, iar acest lucru va fi întărit de faptul că, în urmă cu doar două zile și ceva, șeful Mossadului a negociat cu șeful CIA în cadrul unor discuții privind încetarea focului.”

Conducerea SUA

Și dacă SUA nu au avut cunoștință în prealabil de atac, ce înseamnă acest lucru pentru conducerea SUA în regiune și pentru aparentul dispreț al Israelului față de obiectivele SUA menționate anterior de încetare a focului și de evitare a unui război regional?

„Cu siguranță nu sugerează că Israelul consideră SUA drept un lider în regiune sau că Israelul își ia exemplul de la Statele Unite”, a declarat Finucane.

Acesta a adăugat că SUA s-au confruntat cu o „enigmă fundamentală”, și anume că au sprijinit Israelul cu putere militară și sprijin pentru a descuraja Iranul și aliații săi, „dar în același timp au dorit să evite o escaladare regională”.

„SUA trebuie să regândească fundamental ce vor face pentru a obține o încetare a focului – ce vor face pentru a dezescaladiza regiunea dincolo de simpla retorică”, a declarat Finucane.

SUA se apropie acum de câteva luni tumultoase, în timp ce se pregătesc pentru alegerile prezidențiale, care vor vedea tranziția către un nou președinte, indiferent cine va câștiga, după ce președintele Joe Biden s-a retras din cursă.

Incertitudinea cu privire la ceea ce urmează să se întâmple în SUA este benefică pentru Netanyahu, spun analiștii, înainte de o potențială președinție a lui Kamala Harris, care l-ar putea presa mai mult pe premierul israelian să pună capăt războiului.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

„Netanyahu pariază pe capacitatea sa de a încolți SUA și, în esență, îi forțează pe liderii săi politici să se afle în permanență în poziția de a-l îmbrățișa pe Netanyahu și să protejeze și să apere tot ceea ce face Israelul susținând că este vorba de autoapărare”, a declarat Parsi.

Acest lucru ar însemna o continuare a politicilor americane pe care mulți din Orientul Mijlociu le consideră responsabile pentru tulburările și violențele care au devastat regiunea în ultimele decenii.

“De la 7 octombrie, sprijinul orb al SUA pentru Israel a afectat cu siguranță poziția SUA în regiune și capacitatea sa de a avea influență. SUA au eșuat complet în a da dovadă de orice fel de leadership”, a declarat Jarrar de la DAWN. „[Dar] SUA și-a pierdut [deja] capitalul politic în regiune de-a lungul anilor, iar acesta a fost în declin încă de la războiul din Irak”.

 

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fiul lui El Chapo pledează nevinovat la acuzațiile de trafic de droguri din SUA

Fiul lui El Chapo pledează nevinovat la acuzațiile de trafic de droguri din SUA Un fiu al lordului mexican condamnat al drogurilor Joaquin „El Chapo”...

Bruce Willis, surprins într-o nouă fotografie alături de familia sa

Bruce Willis, surprins într-o nouă fotografie alături de familia sa Actorul Bruce Willis, în vârstă de 68 de ani, a apărut recent într-o fotografie emoționantă...

Liderul Iranului dă ordin de luptă pentru lovirea directă a Israelului: ‘Vom răzbuna sângele vărsat’

Liderul Iranului dă ordin de luptă pentru lovirea directă a Israelului: 'Vom răzbuna sângele vărsat' Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a emis un...

Șcene șocante în România: Tânăr filmat de prieteni în timp ce se electrocutează pe un vagon de tren

Șcene șocante în România: Tânăr filmat de prieteni în timp ce se electrocutează pe un vagon de tren   Șcene șocante în România: Tânăr filmat de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.