Mobilierul din Bosnia şi Herţegovina cucereşte piaţa străină

Publicat:

Rar succes de reuşită economică în Bosnia şi Herţegovina, industria mobilei cunoaşte de un deceniu o creştere susţinută, încurajată în ultimul timp de întreruperea aprovizionării cu mobilier chinez ca urmare a pandemiei de Covid-19, transmite AFP, potrivit agerpres.

Un exemplu de succes este firma Artisan cu sediul la Tesanj în nordul Bosniei şi Herţegovinei. Numărul de angajaţi a crescut începând din 2020 de la 200 până la 300 de persoane, precizează directorul de vânzări Armin Huremovic.


Citeşte şi: Google mută un pion în cursa către computerul cuantic – Black News

Înfiinţată în 2007, firma s-a remarcat cinci ani mai târziu pe piaţa externă, cu prilejul Salonului internaţional de la Koln, Germania, unul dintre cele mai importante din Europa.

“Am avut nevoie de mult timp pentru a câştiga încrederea pentru că venim din Bosnia şi Herţegovina”, explică Armin Huremovic. Potrivit acestuia, ţara divizată în funcţie de apartenenţa etnică evocă în continuare “scenele de război” din conflictul care s-a încheiat în urmă cu trei decenii.

Însă pariul a fost câştigat. Mobilele din lemn masiv produse de firma Artisan, dintre care unele sunt concepute de nume mari din domeniul designului precum artistul candiano-american Karim Rashid sau studioul germanului Michael Schneider, sunt exportate acum în peste 65 de ţări.

Unele scaune se vând la un preţ de peste 800 de euro, iar anumite mese costă chiar şi 9.000 de euro. Aproape întreaga producţie este destinată pieţei externe, fiind inaccesibilă cumpărătorilor din Bosnia şi Herţegovina, unde salariul mediu este de 570 de euro pe lună.

Clienţii firmei Artisan, companie cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro, se găsesc în Europa Occidentală, în Belgia, Ţările de Jos sau Franţa, dar şi în Coreea de Sud.

Bosnia şi Herţegovina nu este un actor important pe piaţa europeană a mobilei, estimată în 2020 la aproximativ 96 de miliarde de euro, dar lemnul este unul dintre pilonii economiei locale.

Ognjenka Lalovic, unul dintre responsabilii Camerei de comerţ extern din Bosnia şi Herţegovina (VTKBIH), a precizat că industria lemnului, care regrupează 1.400 de firme şi aproape 30.000 de locuri de muncă, este responsabilă pentru “10% până la 15% din exporturile totale ale Bosniei şi Herţegovinei”.

Exporturile sunt în creştere constantă (870 de milioane de euro în 2021), chiar dacă ar putea încetini uşor în acest an din cauza repercusiunilor războiului din Ucraina asupra economiei mondiale, potrivit experţilor.

“Sectorul îşi datorează succesul unei materii prime de calitate, mâinii de lucru experimentate şi tradiţiei. Suntem una dintre puţinele ţări din Europa unde 60% din suprafaţă este acoperită de păduri”, concluzionează Ognjenka Lalovic.

Pentru Eldin Sabeta, director de vânzări la Standard Furniture Factory, unul dintre cei mai mari exportatori de mobilă din Bosnia şi Herţegovina, cu 500 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de 30 de milioane de euro, “un bun raport calitate-preţ” explică de asemenea succesul produselor din Bosnia şi Herţegovina.

La fel ca şi alţi producători locali, această companie specializată în mobilier de sufragerie din lemn masiv a beneficiat de perturbările provocate de pandemia de coronavirus. Confruntaţi cu dificultăţile de a importa din China şi Asia, clienţii europeni s-au îndreptat spre producătorii de mobilier din Europa de Sud-Est.

Citeşte şi: China se aşteaptă la o creştere semnificativă a turismului în acest an – Black News

“De doi ani, înregistrăm o creştere netă. În fiecare lună un nou client vine şi ne bate la uşă”, dezvăluie Eldin Sabeta.

Rezultatul, în fiecare zi trei până la cinci camioane ies pe porţile uzinei cu destinaţia Europa Occidentală pentru a alimenta marile grupuri, în special din Germania şi Austria. “Au nevoie de furnizori de încredere”, adaugă Eldin Sabeta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Spargere la Ambasada Iordaniei la Paris. Un computer cu date sensibile şi alte lucruri furate

Spargere la Ambasada Iordaniei la Paris. Un computer cu date sensibile şi alte lucruri furate Ambasada Iordaniei în Franţa, la Neuilly-sur-Seine, în Hauts-de-Seine, a fost...

Kamala Harris, vizită rară la graniţa dintre SUA şi Mexic

Kamala Harris, vizită rară la graniţa dintre SUA şi Mexic Vicepreşedintele american Kamala Harris a făcut o călătorie rară la graniţa dintre SUA şi Mexic,...

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Ţările baltice şi Polonia vor solicita fonduri UE pentru a-şi apăra graniţele

Ţările baltice şi Polonia vor solicita fonduri UE pentru a-şi apăra graniţele Miniştrii Apărării din cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania -...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.