‘Moda rapidă’ intensifică DEZASTRUL ecologic al planetei

Publicat:

Studiul evidențiază eșecurile industriei și solicită schimbarea atitudinii consumatorilor

Industria modei trebuie să se schimbe fundamental pentru a atenua impactul asupra mediului provocat de moda rapidă, sunt de părere experții din domeniu.


Închirierea de haine, procese mai bune de reciclare, tehnologia de control al poluării și utilizarea inovatoare a produselor tăiate sunt printre măsurile care ar putea ajuta, au spus ei.

Cercetătorii au realizat un raport – publicat în revista Nature Reviews Earth & Environment – despre costurile de mediu ale industriei și despre modul în care trebuie să se schimbe pentru a face față unora dintre numeroasele probleme asociate.

În timp ce cifrele sunt dezbătute, Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC) a calculat că industria modei produce 10% din emisiile globale de dioxid de carbon în fiecare an, în timp ce se estimează că foloseşte aproximativ 1,5 trilioane de litri de apă anual. Între timp, au crescut îngrijorările cu privire la poluare, de la deșeuri chimice la microplastice.

Printre evoluțiile considerate a exacerba problemele, se numără moda rapidă – haine ieftine cumpărate și aruncate deoparte în succesiune rapidă pe măsură ce tendințele se schimbă – cum ar fi bikiniul de o liră sterlină vândut de Missguided anul trecut.

Missguided

„Este într-adevăr o problemă globală”, a spus dr. Patsy Perry, coautor al cercetării de la Universitatea din Manchester.

Perry și un grup internațional de colegi subliniază că natura globală a industriei modei înseamnă că hainele ar fi putut călători în jurul lumii de mai multe ori în timpul fabricației, în timp ce se estimează că dacă 3% din transportul articolelor de îmbrăcăminte s-a mutat de la navă la marfă aeriană – o tendinţă în plină dezvoltare în industrie – ar putea duce la peste 100% mai multe emisii de carbon decât în ​​cazul în care transportul articolelor de îmbrăcăminte ar fi efectuat pe nave maritime.

Echipa de cercetători subliniază, de asemenea, consumul de apă al industriei, emisiile de dioxid de carbon, deșeurile textile și utilizarea substanțelor chimice – substanțe despre care spun că nu numai că prezintă riscuri pentru mediu, ci și riscuri pentru sănătate pentru cei implicați în industrie. „Într-un exemplu, o singură companie europeană de finisare a textilelor folosește peste 466g de substanțe chimice la un kilogram de textile”, scriu eexperţii.

Și, deși multe articole de îmbrăcăminte sunt proiectate în SUA sau UE, acestea sunt adesea produse în țările în curs de dezvoltare. Echipa spune că nu numai că mărește deșeurile de țesături printr-o comunicare deficitară a cerințelor, dar reglementările privind poluarea sunt adesea mai puțin stricte în țările în care se fabrică. „Apele uzate sunt deversate în apele dulci și poluează râurile din care oamenii pescuiesc [și] trăiesc”, a spus Perry.

NurPhoto via Getty Images

Raportul relevă că resursele naturale limitate înseamnă că industria modei trebuie să se schimbe și stabilește o serie de moduri în care ar putea deveni mai ecologică, inclusiv adoptarea energiei regenerabile și dezvoltarea de noi metode de reciclare, precum și reducerea utilizării poliesterului – o fibră nebiodegradabilă, produs din materiale petrochimice, care domină industria modei.

Aceștia susțin, de asemenea, că industria ar trebui să se concentreze pe producerea de articole de calitate mai bună, de lungă durată, în timp ce inovațiile precum închirierea de haine și noile abordări de revânzare ar trebui extinse.

Costul de mediu al producerii unui tricou și a unei perechi de jeanşi în ceea ce privește emisiile de CO2 este de 2,6 kg și respectiv 11,5 kg.

Tot ei adaugă: „Consumatorii trebuie să înțeleagă moda ca fiind mai mult decât un produs funcțional, să pună acest aspect înaintea divertismentului, și să fie gata să plătească prețuri mai mari prin care să țină seama de impactul modei asupra mediului.”

Nu este prima dată când se discută soluții pentru moda rapidă. Anul trecut, parlamentarii din cadrul Comitetului de Audit de Mediu (EAC) au propus o serie de măsuri, inclusiv o taxă de un penny pentru fiecare articol nou de îmbrăcăminte pentru a finanța o mai bună reciclare și colectare. Toate au fost respinse de guvern.

Ollie Millington/Getty Images

Libby Peake, din Alianța Verde, a declarat că Marea Britanie are o problemă specială atunci când vine vorba de moda rapidă.

“Britanicii cumpără mai multe haine pe cap de locutior decât orice alt locuitor al Europei, inclusiv aproape de două ori mai mult decât italienii, care sunt recunoscuţi pentru simțul lor estetic”, a spus ea.

Pe lângă faptul că a subliniat necesitatea îmbunătățirii calității și a sistemelor de închiriere de îmbrăcăminte, raportul a subliniat importanța cumpărării de îmbrăcăminte la mâna a doua. Inițiativele conduse de industrie pentru a reduce costurile de mediu nu au fost eficiente, în timp ce consumul a continuat să crească.

„Moda lentă este singurul viitor durabil pentru industrie și planetă”, a spus ea.

Carry Somers, cofondatorul campaniei Fashion Revolution, a subliniat, de asemenea, că utilizarea substanțelor chimice în industria modei, așa cum este marcat de noul raport, este deosebit de îngrijorătoare, în special în hainele confecționate în afara UE, unde este dificil de știut ce fel de substanțe au fost utilizate.

Prof. Steve Evans, expert în sustenabilitate industrială la Universitatea Cambridge, a salutat, de asemenea, raportul. Dar el a spus că nu este clar ce proporție din impactul asupra mediului al industriei a scăzut în mod rapid în sine. O provocare cheie pentru industria „buclei închise” a fost aceea că sectoarele diferite, de la producție la vânzare cu amănuntul și reciclare, trebuie să înceapă să lucreze împreună.

Dar Evans a spus că un viitor în care rata producției și eliminării fibrelor a fost redusă nu trebuie să însemne o lipsă de ținute noi, dacă articolele de îmbrăcăminte au fost închiriate sau revândute. „Ar putea fi o modă rapidă din perspectiva fashionistei”, a spus el, „dar este lentă din perspectiva planetei”.

Material publicat de The Guardian şi preluat de BlackNews.ro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

Cel puţin 78 de morţi şi zeci de dispăruţi după scufundarea unui feribot în RD Congo chiar sub ochii rudelor şi prietenilor pasagerilor

Cel puţin 78 de morţi şi zeci de dispăruţi după scufundarea unui feribot în RD Congo chiar sub ochii rudelor şi prietenilor pasagerilor Cel puţin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.