Modul ambiguu în care acţionează Putin COMPLICĂ răspunsul Washingtonului

Publicat:

Modul ambiguu în care acţionează preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat trimiterea unor ‘forţe de menţinere a păcii’ în Doneţk şi Lugansk, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, complică răspunsul Washingtonului, întrucât nu este clar cum poate fi încadrată acţiunea Kremlinului de la începutul săptămânii: invazie, invazie anunţată sau început de invazie, notează miercuri France Presse într-o analiză, potrivit agerpres.

Timp de săptămâni, Joe Biden a tot repetat că Rusia se va confrunta cu sancţiuni ‘aşa cum nu a văzut niciodată’ de îndată ce un soldat rus pune piciorul în Ucraina.


Citeşte şi: Nu ai luat încă Covid? Ar putea depinde de cât de atractiv ești, spun oamenii de știință – Black News

Putin a recunoscut luni independenţa entităţilor secesioniste Lugansk şi Doneţk şi a autorizat trimiterea unor ‘forţe de menţinere a păcii’ în aceste zone, dar a avut grijă să nu spună când forţele ruse vor trece frontiera ucraineană.

‘Eu nu am spus că soldaţii noştri vor merge chiar acum acolo (…) aceasta depinde, cum se spune, de situaţia din teren’, a declarat marţi el.

Un mesaj ambiguu care a complicat răspunsul SUA, pentru că prezenţa soldaţilor ruşi în Ucraina nu a fost confirmată, iar administraţia americană manifestă temeri că impunerea unor sancţiuni maxime prea devreme l-ar putea priva pe Vladimir Putin de un motiv pentru a da înapoi.

De aici şi impresia că Washingtonul a avut nevoie de 12 ore pentru a-şi formula răspunsul.

Prima reacţie a Washingtonului, luni, a fost aşadar prudentă, cu sancţiuni ţintite împotriva celor două regiuni secesioniste. Un înalt responsabil american a părut să pună la îndoială fermitatea SUA, lăsând să se înţeleagă că o intrare a soldaţilor ruşi în Donbas ‘nu ar fi ceva nou ‘, căci – potrivit lui – ei se află acolo incognito de opt ani.

Abia marţi Joe Biden a calificat drept ‘început de invazie’ ordinul dat de Putin privind desfăşurarea de trupe ruse în cele două zone separatiste din estul Ucrainei, anunţând o serie de sancţiuni financiare mai severe ca răspuns.

Cu toate acestea, nimeni din administraţia americană nu a confirmat elemente concrete precum posibila intrare a tancurilor ruseşti pe teritoriul ucrainean.

‘Nu putem confirma’ intrarea soldaţilor ruşi în Donbas, a declarat marţi pentru AFP purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

‘Indiferent dacă în uniformă sau nu, ei sunt acolo din 2014’, a insistat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în cursul unei conferinţe de presă, eschivându-se de întrebările despre ceea ce s-a schimbat pe teren de luni. ‘Nu vă pot oferi nicio evaluare suplimentară pe acest subiect în stadiul actual’, a adăugat ea.

Ferindu-se să dea impresia de slăbiciune, administraţia americană s-a străduit să explice că abordarea sa în materie de sancţiuni, negociată îndeaproape cu ţările europene dornice să-şi menţină economia pe linia de plutire, ar fi de fapt graduală.

‘La orice nouă escaladare din partea Rusiei vom răspunde cu noi măsuri rapide şi severe, coordonate cu aliaţii noştri, în plus la cele anunţate astăzi’, a avertizat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

Citeşte şi: UE a aprobat o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei – Black News

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, sosit la Washington în căutare de sprijin, a salutat această abordare ‘în valuri ‘ în materie de sancţiuni internaţionale.

‘Vladimir Putin nu trebuie niciun moment să creadă că presiunea a atins plafonul şi că nu poate fi pedepsit mai mult’, a spus el. ‘Presiunea trebuie continuu să crească. Şi dacă aceasta vrea să însemne anunţuri regulate cu noi sancţiuni, vom fi mulţumiţi’, a spus el.

SUA condamnă ‘ultima invazie’ rusă în Ucraina, dar vrea să menţină calea diplomatică deschisă pentru a ‘evita ca acest conflict să meargă mai departe’, a explicat ministrul apărării american, Lloyd Austin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu: Integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților din R. Moldova, indiferent de preferințele politice

Maia Sandu: Integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților din R. Moldova, indiferent de preferințele politice Integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților din R....

Ministrul Apărării, întrevederi de rămas bun cu ambasadorii Ucrainei și Norvegiei

Ministrul Apărării, întrevederi de rămas bun cu ambasadorii Ucrainei și Norvegiei Cooperarea bilaterală în domeniul apărării dintre R. Moldova și Norvegia, analiza oportunităților de asistență...

Ucraina discută cu R.Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare

Ucraina discută cu R.Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare Ucraina discută cu Republica Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare, intră ilegal...

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat În Republica Moldova va fi lansată platforma eVMS.md dedicată tranzacționării valorilor mobiliare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.