Mohammad Javad Zarif consideră drept “o nouă gafă” a SUA convocarea Consiliului de Securitate al ONU

Publicat:

Şeful diplomaţiei iraniene a denunţat sâmbătă drept “o nouă gafă” decizia Administraţiei preşedintelui american Donald Trump de a aduce problema recentelor proteste din Iran în faţa Consiliului de Securitate al ONU, informează AFP.

“Consiliul de Securitate a respins tentativa flagrantă a SUA de a-l deturna de la mandatul lui”, a notat Mohammad Javad Zarif pe contul său de Twitter, potrivit agerpres .


“Majoritatea din Consiliu a subliniat necesitatea de a aplica în mod complet acordul nuclear (încheiat între Iran şi marile puteri în 2015) şi de a se abţine de la orice ingerinţă în probleme interne ale altor ţări. O altă gafă de politică externă a Administraţiei Trump”, a adăugat el.

Citește și : Divergenţe între statele membre permanente ale Consiliului ONU privind situația din Iran

SUA au pledat pentru organizarea, vineri, a unei reuniuni a Consiliului de Securitate cu privire la protestele care au avut loc în oraşe iraniene în timpul ultimei săptămâni şi care s-au soldat cu 21 de morţi.

Însă această reuniune controversată a constituit ocazia pentru profunde divizări între Moscova şi Washington şi a provocat disensiuni între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a avertizat vineri Iranul că lumea urmăreşte cu atenţie reacţia autorităţilor de la Teheran la manifestaţiile antiguvernamentale. “Regimul iranian calcă în picioare drepturile poporului”, care cere încetarea susţinerii terorismului, a susţinut ea.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a insistat că este dreptul Iranului să îşi rezolve propriile probleme şi a acuzat SUA că “irosesc energia” Consiliului de Securitate. El a vorbit despre “pretexte fanteziste” pentru convocarea reuniunii şi despre “un amestec în treburile interne” ale Iranului.

Rusia a fost susţinută în Consiliul de Securitate de ţări precum Bolivia, Etiopia sau Guineea. “Situaţia iraniană nu ameninţă stabilitatea regională”, a declarat şi ambasadorul-adjunct al Chinei la ONU, Wu Haiteo.

Dintre alţi membri permanenţi, Marea Britanie a considerat perfect legitimă o reuniune a Consiliului de Securitate asupra Iranului, însă Franţa s-a arătat mult mai prudentă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.