Mohammad Rasoulof, prezent la premiera filmului său de la Cannes, după ce a fugit din Iran

Publicat:

Mohammad Rasoulof, prezent la premiera filmului său de la Cannes, după ce a fugit din Iran

Cineastul iranian Mohammad Rasoulof, intrat în vizorul regimului de la Teheran, va fi prezent pe Croazetă pentru a asista la premiera filmului său “The Seed of the Sacred Fig” în cadrul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de la Cannes, după ce a reuşit să părăsească clandestin Iranul, a anunţat marţi delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux, informează AFP.

Filmul său, înscris în cursa pentru câştigarea trofeului Palme d’Or, va fi proiectat vineri, cu o zi înainte de anunţarea palmaresului Festivalului de la Cannes. Primindu-l pe Mohammad Rasoulof pe Croazetă, de acum “în siguranţă”, organizatorii festivalului francez doresc să îşi exprime astfel sprijinul faţă de “toţi artiştii care, în lumea întreagă, sunt supuşi unor violenţe şi represalii pentru felul în care şi-au exprimat arta”, a declarat Thierry Fremaux, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Mohammad Rasoulof va fi prezent la Cannes pentru prima dată după anul 2017, când a câştigat premiul secţiunii Un Certain Regard cu filmul “A Man of Integrity”.

De atunci, “nu am încetat să rămânem în contact şi suntem deosebit de emoţionaţi să îl primim aici pe acest cineast alături de filmul său. Bucuria noastră va fi aceea a tuturor participanţilor la festivaluri şi a tuturor iranienilor care iubesc libertatea”, a adăugat Thierry Fremaux.

Personalitate marcantă a cinematografiei iraniene, intrat în vizorul regimului de la Teheran de mai mulţi ani, regizorul de 51 de ani a fost condamnat recent, în apel, la opt ani de închisoare, dintre care cinci ani cu executare. Denunţând o pedeapsă “nedreaptă”, el a reuşit să părăsească clandestin Iranul şi să se refugieze în Germania în luna mai.

El a povestit pentru cotidianul britanic The Guardian o călătorie “de mai multe ore, epuizantă şi extrem de periculoasă, însoţit de un ghid”, care l-a ajutat să traverseze munţii şi să treacă discret frontiera mergând pe jos.

Prezenţa sa la Cannes va fi prima apariţie publică a cineastului iranian după o pauză de mai mulţi ani.

Regizorul a fost deja condamnat la închisoare de două ori în Iran, unde represiunile continuă să se amplifice după valul de proteste care au zguduit ţara în 2022 în urma morţii tinerei Mahsa Amini.

În pofida ameninţării de trimitere la închisoare, Mohammed Rasoulof, care a câştigat numeroase premii internaţionale, inclusiv Ursul de Aur la Berlinala din 2020, trofeu atribuit în absenţa sa, nu a eliminat în interviul acordat pentru The Guardian posibilitatea de a se întoarce în ţara lui “destul de repede”.

Noul său film spune povestea unui judecător de instrucţie care se scufundă treptat în paranoia, în momentul în care proteste uriaşe încep să fie organizate în capitala Teheran.

După fuga sa din Iran, regizorul s-a declarat îngrijorat de siguranţa echipei sale rămase în Iran şi a denunţat “maşinăria culturală” a regimului aflat la putere în ţara lui.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Festivalurile internaţionale reprezintă o formă importantă de recunoaştere pentru cineaştii iranieni aflaţi în conflict cu regimul de la Teheran, cum ar fi Jafar Panahi (“Taxi”) şi Saeed Roustayi (“Leila’s Brothers”), care sunt selecţionaţi în mod regulat, în pofida represiunii cu care se confruntă.

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 14-25 mai.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Biden, despre eșecul dezbaterii cu Trump: ‘Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine’

VIDEO - Biden, despre eșecul dezbaterii cu Trump: 'Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine' "Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine", a spus preşedintele...

Biden: ‘Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin’

Biden: 'Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin' Președintele american Joe Biden a afirmat vineri, într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune...

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis Premierul populist slovac Robert Fico, rănit într-un atentat...

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA "Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.