Moldgres poate rămâne fără licenţă sau să o obţină pentru 25 de ani

Publicat:

Moldgres poate rămâne fără licenţă sau să o obţină pentru 25 de ani

Modificările operate în luna august 2023 de Guvernul Recean, în Hotărârea 815/2005, obligă entitățile din regiunea transnistreană să obțină licențe de activitate în aceleaşi condiţii ca şi restul companiilor şi pentru perioadele expres prevăzute de legile sectoriale cu achitarea taxelor pentru licență.

De exemplu Centrala Termoelectrica Moldovenească (Moldgres), controlată de gigantul rus Inter RAO EES, ar putea să primească o licenţă de activitate de producere a energiei electrice pentru 25 de ani, sau din contra să rămână fără un astfel de document, dacă nu se conformează noilor condiţii, ceea ce ar pune în pericol securitatea energetică a ţării, transmite Mold-street.com.


Acesta este efectul imediat al unor prevederi adoptate de Guvernul Recean, la propunerea Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării.

De la şase luni la 25 de ani

Până la aceste modificări companiile din regiunea transnistreană obţineau licenţe pe un termen de 6 luni “cu posibilitatea primirii unei noi licenţe la expirarea termenului de valabilitate a celei precedente, fără achitarea taxei pentru licenţă”.

Moldgres poate rămâne fără licenţă sau să o obţină pentru 25 de ani

În prezent Moldgres are o licenţă eliberată de ANRE pe 15 iulie 2023 şi e pe un termen de 6 luni, adică până la mijlocul lunii ianuarie 2024. La fel şi grupul Şerif are licenţă la importul şi comercializarea angros a benzinei şi motorinei este pentru 6 luni, până la mijlocul lunii ianuarie 2024. La alte trei companii, inclusiv Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie, licenţele la importul de gaz lichefiat expiră peste câteva zile.

Citeşte şi: Un ministru israelian deconspiră planul lui Netanyahu: Vrea emigrarea voluntară a locuitorilor din Gaza! – Stiripesurse.md

Respectiv pentru a obţine o licenţă nouă, care ar putea fi şi pe un termen de la 5 până la 25 ani, Moldgres va trebui să se conformeze noilor cerinţe.

“Impunerea condițiilor generale de obținere a licențelor agenților economici din stânga Nistrului pentru activitățile din sectoarele energetice implică reglementarea, monitorizarea şi controlul activității licențiate a acestora, în modul şi în limitele prevăzute de legile sectoriale”, susţine Ministerul Energiei.

Potrivit Ministerului, în conformitate cu legislaţia din sectoarele energetice, “pentru obținerea licențelor respective, solicitanții sunt obligați să anexeze la cerere un set distinct de documente care confirmă respectare minimă a condițiilor de licențiere și care pot fi obținute în modul și în termenii stabiliți de către solicitant de la autoritățile publice competente”.

În cazul în care documentele ce confirmă întrunirea condițiilor de licențiere sunt eliberate de autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului, acestea ar urma să fie recunoscute și echivalate în modul stabilit de lege.

Cine va verifica starea tehnică a Molgres?

În opinia Ministerului, “identificarea și aprobarea mecanismelor care urmează să asigure desfășurarea proceselor de verificare și control a respectării de către entitățile din stânga Nistrului a condițiilor de licențiere, ca de exemplu a celor ce țin de siguranţa utilajelor/obiectelor industriale periculoase, protecţiei consumatorilor în domeniul securităţii industriale; controalelor tehnice ale reţelelor electrice, ale instalaţiilor electrice în scopul prevenirii avariilor, incendiilor, electrocutărilor şi/sau a exploziilor; verificării cunoştinţelor personalului electrotehnic al agenţilor economici, al întreprinderilor electroenergetice şi termice şi al agenţilor economici care prestează servicii de deservire a obiectelor energetice, este un proces de durată și care nu e condiționat de voința agenților economici din regiune”.

Moldgres poate rămâne fără licenţă sau să o obţină pentru 25 de ani

În aceste condiții, Ministerul Energiei propune o perioadă de tranziţie suficientă “atât pentru agenții economici din stânga Nistrului pentru conformare, cât și autorităților publice pentru identificarea mecanismelor aplicabile situațiilor concrete de autorizare a activității de întreprinzător în sectoarele energetice a entităților din stânga Nistrului”.

Aşa că pentru a nu admite blocarea procesului de licențiere a activităților din sectoarele energetice, “fapt ce va influența direct securitatea aprovizionării cu resurse energetice atât a consumatorilor din partea stângă cât și din partea dreaptă a Nistrului”, Ministerul Energiei consideră necesar “instituirea unui mecanism provizoriu de licențiere a agenților economici din regiunea respectivă”.

De fapt propunerea Ministerul Energiei semnifică revenirea la formula de până la mijlocul lunii august 2023.

Moldgres poate rămâne fără licenţă sau să o obţină pentru 25 de ani

„Pentru licențierea activităților din sectoarele energetice, agenții economici din regiunea transnistreană vor depune la autoritatea emitentă extrasul din Registrul de stat privind înscrierea provizorie, eliberat de Agenția Servicii Publice, o cerere de modelul stabilit la care anexează după caz dovezile privind dotarea tehnică necesară desfășurării activității licențiate și dispunerea de personal calificat”, prevede proiectul promovat de Ministerul Energiei.

Valabilitatea licențelor pentru activitățile din sectoarele energetice va fi de 6 luni “cu posibilitatea primirii unei noi licențe la expirarea termenului de valabilitate a celei precedente.”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi)

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi) Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța vor...

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor”

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor” Președinta Maia Sandu a vizitat astăzi orașul Telenești, unde are loc...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.