X

Moldova a exportat divinuri și brandy în valoare de 37 milioane dolari

Moldova a exportat divinuri și brandy în valoare de 37 milioane dolari

Pe parcursul celor trie trimestre ale anului 2023, Republica Moldova şi-a crescut profitabilitatea din exportul de divinuri şi brandy. Potrivit Oficiului naţional al viei şi vinului, veniturile totale din vânzările în străinătate au depăşit 37 de milioane de dolari.

Citeşte şi: Delegația Republicii Moldova cere încetarea blocării activității observatorilor militari în Zona de Securitate – Stiripesurse.md

În acest an, potrivit oficiului, au început să se vândă mai multe asemenea produse în vrac, iar la sticle s-a înregistrat o reducere de 7%, ceea ce a redus ponderea volumului îmbuteliat la 15,8%, iar din punct de vedere valoric această pondere rămâne la un nivel de peste 36%, transmite infotag.md. 

Analiza exportului arată că numărul de sticle de divinuri şi brandy exportate în această perioadă a crescut cu 62%, până la aproximativ 2,8 milioane de sticle.

Moldova a exportat divinuri și brandy în valoare de 37 milioane dolari

Astfel, au fost exportate în peste 30 de ţări. Cel mai mare volum a fost livrat în Ucraina, căreia i-a revenit o pondere de peste 58%, în Belarus – mai mult de 10% şi în Rusia – 6,5%.

În primele nouă luni ale acestui an, Republica Moldova şi-a sporit volumul exporturile de divinuri, brandy şi distilate în vrac. Creşterea în volum a depăşit 150%, iar în expresie valorică – aproape 150%.

Tags: brandydivinuriexportrepublica moldova
Categorii: EconomieȘtirile zilei