X

Moldova a exportat milioane de butași de trandafiri în toată lumea

Moldova a exportat milioane de butași de trandafiri în toată lumea

„Trandafir de la Moldova / Te-aș iubi dar nu știu vorba” – aceste versuri din piesa cu același nume au dus faima trandafirilor din R. Moldova. Acest lucru se reflectă și în cifrele de export al butașilor de trandafir, pe care grădinarii din R. Moldova le comercializează în alte țări.

Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în perioada anilor 2022-2024 Republica Moldova a exportat peste 3,522 milioane de butași (material săditor) de trandafir.

Citeşte şi: Mai multe ţări de pe flancul estic al NATO se reunesc la Riga – Stiripesurse.md

Principalele țări de export sunt: Ucraina, Belarus, Letonia, Turcia, Polonia, România, Lebanon, Uzbekistan, etc.

Moldova a exportat milioane de butași de trandafiri în toată lumea

„Agricultorii din satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei sunt unii dintre cei mai activi producători de puieți de trandafir din țară. Operatorii economici din sat au reușit, în ultimii trei ani, să exporte o cantitate de peste 570 de mii de butași. Doar în primele luni ale anului 2024 din regiune s-au exportat aproximativ 163 de mii de puieți.

Accesul pe piețe noi reprezintă o oportunitate semnificativă inclusiv și pentru producătorii de puieți de trandafir, astfel Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obținut în 2022 permisiunea Republicii Moldova de a exporta puieți de trandafir și în Uzbekistan”, se menționează într-un comunicat al ANSA.

Potrivit autorităților, datorită rezultatului cooperării, la nivel tehnic, între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Comisia Europeană, a schimbului de informații, a discuțiilor pentru argumentarea riscurilor fitosanitare, Republica Moldova în anul 2022 a obținut dreptul să exporte pe piața UE a materialului săditor de nuc și măr, iar în 2024 materialului săditor din genul Prunus L. (prun, vișin, cireș, ș.a).

Tags: exporttrandafiri
Știrile zilei