Moldova a început depozitarea gazelor naturale pentru sezonul rece în România

Publicat:

S.A. Energocom din R. Moldova a început operațiunea de înmagazinare a gazelor naturale în România, ca parte a eforturilor de asigurare a siguranței energetice pentru sezonul rece.

Volumul gazelor înmagazinate în prezent de S.A. Energocom în România este achiziționat, cel mai probabil, de la OMV Petrom, companie cunoscută pentru activitatea sa în domeniul petrolului și gazelor din România, potrivit Bani.md.


Citește și : LOVITURĂ de TEATRU! Un general ucrainean a fost condamnat pentru înaltă trădare

S.A. Energocom a semnat contracte de import cu șapte companii europene, inclusiv OMV Petrom, pentru a achiziționa gaze de pe piața liberă.

În ultimele luni, exporturile de gaze din România în R. Moldova au cunoscut variații semnificative, înregistrând o scădere la jumătatea lunii august, comparativ cu nivelurile din luna iulie.

Autoritățile de la Chișinău au planificat să înmagazineze aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze până în octombrie, pentru a-și asigura securitatea energetică în timpul iernii.

În ceea ce privește stocurile strategice, S.A. Energocom a decis ca 50% din acestea să fie înmagazinate în România, iar cealaltă jumătate în Ucraina.

Totuși, tarifele de depozitare au influențat decizia, iar S.A. Energocom a preferat spațiile de depozitare din Ucraina pentru stocurile comerciale, din cauza costurilor mai mici.

Analizând tarifele de depozitare din regiune, se constată că în Ucraina prețul este de aproximativ trei ori mai redus decât în România, ceea ce face această opțiune mai atractivă pentru R. Moldova.

Astfel, tarifele pentru depozitare sunt:

  • Ucraina: 503,62 – 531,9 lei pentru o mie de metri cubi pe zi;
  • Bulgaria: 1.268,89 – 1.782,11 lei pentru o mie de metri cubi pe zi;
  • România: 1.472,25 – 1.763,34 lei pentru o mie de metri cubi pe zi;
  • Slovacia: 1.647,37 lei pentru o mie de metri cubi pe zi;
  • Polonia: 2.458,64 lei pentru o mie de metri cubi pe zi.

Citește și : Șeful Termoelectrica, despre faptul că ar fi omul Kremlinului: Mă face puțin să zâmbesc

Prin aceste mișcări strategice, S.A. Energocom urmărește să asigure aprovizionarea stabilă și sigură cu gaze pentru populație în sezonul rece și să minimizeze riscurile legate de fluctuațiile geopolitice și de piață.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei Drone ucrainene au atacat şi au incendiat două depozite de combustibil în noaptea de...

VIDEO – Biden, despre eșecul dezbaterii cu Trump: ‘Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine’

VIDEO - Biden, despre eșecul dezbaterii cu Trump: 'Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine' "Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine", a spus preşedintele...

Biden: ‘Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin’

Biden: 'Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin' Președintele american Joe Biden a afirmat vineri, într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.