X

Moldova a pierdut 100 de milioane de euro în urma instruirii studenților care au abandonat studiile sau au fost exmatriculați

Moldova a pierdut 100 de milioane de euro în urma instruirii studenților care au abandonat studiile sau au fost exmatriculați

Republica Moldova a pierdut o sută de milioane de euro în urma instruirii studenților şi elevilor care au abandonat studiile sau au fost exmatriculați. Suma a fost stabilită după un audit al Curţii de Conturi efectuat la Ministerul Educaţiei, pentru anul 2022. Curtea a semnalat, într-un raport, că Guvernul nu a acţionat în niciun fel pentru a-şi recupera banii. Rectorii universităţilor din Republica Moldova confirmă problema și susţin că nu pot face nimic în lipsa unei legislații, scrie tvrmoldova.md

Citește și ANSA raportează alte 4 focare de gripă aviară la Cahul și Rezina; Au fost instituite zone de protecție și supraveghere

 

În raportul Raportul auditului financiar efectuat la Ministerului Educației și Cercetării se spune că: „în 2022, 5160 de studenţi şi elevi au fost exmatriculaţi. Doar 6 instituții de învățământ au întreprins acțiuni de recuperare a banilor, si s-au incasat la bugetul de stat aproape 300 de mii de lei”.

PIERDERI CAUZATE DE STUDENŢII 2022 5160 EXMATRICULAŢI 300 MII LEI RECUPERAŢI

Curtea de Conturi sustine că vina aparţine Ministerului Educaţiei.

RAPORTUL CURȚII DE CONTURI A REPUBLICII MOLDOVA: “MEC nu a întreprins măsuri nici pentru elaborarea și aprobarea Metodologiei de restituire la bugetul de stat a cheltuielilor(…) pentru instruirea studenților (fără includuderea burselor) care au refuzat plasarea obligatorie în câmpul muncii și a celor exmatriculați. Statul suportă cheltuieli considerabile pentru instruirea elevilor și studenților care ulterior abandonează studiile sau au fost exmatriculați.”

Conducerea universităţilor din Republica Moldova invocă faptul că nu pot soma studenţii exmatriculaţi să restituie cheltuielile de studiu, în lipsa unui cadru legal.

ALEXANDRA BARBĂNEAGRĂ rector, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”: „Noi, universitatea, ne îngrijim ca studentul care se exmatriculează, să restituie banii pe care Guvernul i-a investit în student. -Toţi, studenţii exmatriculaţi, fără excepţie, întorc aceşti bani? – Spre regret, nu. Când studentul vine, este în faţă, facem tot posibilul ca să restituie.”

La Universitatea Tehnică sunt peste 7 mii de studenti la buget. Prorectorul Daniela Pojar spune că nu se poate garanta respectarea tuturor clauzelor contractuale dintre student şi universitate și atunci nici Rectoratul nu insistă pe restituirea cheltuielilor de studii de la studenţii exmatriculaţi.

DANIELA POJAR prorector pentru Finanțe și Relaţii Internaţionale, UTM: „Contractul are două obligaţii cumulative, că instituţia de învăţământ se obligă să instruiască şi să plaseze în câmpul muncii studentul. În cazul UTM noi nu avem mecanisme de plasare în câmpul muncii al studenţilor, la absolvire. În acest caz noi nu ne-am onora acea obligaţie de a-l plasa în câmpul muncii şi nu suntem în drept să pretindem de la el recuperarea cheltuielilor de instruire.”

Contactat de TVR Moldova pentru o reacţie, Ministerul Educaţiei, deocamdată, nu a venit cu un răspuns.

DANIELA POJAR prorector pentru Finanțe și Relaţii Internaţionale, UTM: „Noi nu avem nici acel mecanism şi nici temei legal de a acţiona în instanţă şi de a recupera banii de la studenţi. Oricum, o să fie litigii care vor fi pierdute de univestitate, pe viitor.” ALEXANDRA BARBĂNEAGRĂ rector, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”: „Sunt studenţi care abandonează studiile, şi atunci nu avem posibilitatea aceasta. Urmează să stabilim metodologia. Exmatricularea este de diferit gen, pleacă sau se transferă la frecvenţă redusă, pleacă în concediu academic şi revine peste un timp oarecare.”

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul de studii 2023-2024, în Universitatile din Republica Moldova erau înscriși 56.500 de studenți.

 

Tags: 100 de milioane de euroMoldova a pierdutstudii
Categorii: SocialȘtirile zilei