X

Moldova a stocat în Ucraina circa 167 de milioane metri cubi de gaze, în luna august 2023

În luna august 2023, importurile de gaze naturale în Ucraina s-au ridicat la 1.096 milioane de metri cubi, din care 66% au fost stocate în regim de „depozit vamal”, iar 36% în regim short-haul cu scopul de stocare în regim de „depozit vamal”, anunţă Operatorul de Sistem de Transport de Gaze din Ucraina (TSOUA).

Potrivit operatorului, principalele volume au fost importate pentru depozitare în Ucraina de către comercianți nerezidenți, potrivit mold-street.com.

Citește și : R. Moldova cumpără electricitate din Rusia la prețurile vechi

Lideră la transportul de gaze către Ucraina în luna august a fost Slovacia, de unde au sosit 611,8 milioane de metri cubi, sau 56% din toate volumele în această lună. Volumele din direcția maghiară s-au ridicat la 215,9 milioane de metri cubi (aproximativ 20%), 166,9 milioane de metri cubi au venit din Moldova (15%), iar din Polonia — 98,4 milioane de metri cubi de gaze (9%).

Comparativ cu luna iulie 2023, volumul de gaze transportat în Ucraina a crescut în august cu circa 80%. În aceeaşi perioadă volumele depozitate de Republica Moldova au crescut cu aproximativ 17,5%, relevă datele TSOUA.

“Astfel de indicatori arată că măsurile luate de Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei împreună cu alţi operatori, cu sprijinul Cabinetului de Miniștri, al Ministerului Energiei și al Comisiei Naționale pentru Energie și Resurse Minerale, au permis încărcarea unor direcții suplimentare care apărute din 2022-2023, chiar și la un procent mai mare decât direcțiile în care au existat capacități de mulți ani”, susţine TSOUA.

În total, de la începutul anului 2023, în Ucraina au ajuns peste 1,884 miliarde de metri cubi de gaze naturale din țările UE și Moldova.

Lunile iulie-august 2023 a fost marcate de o cerere deosebit de mare în rândul comercianților străini pentru serviciile de transport şi depozitare ucrainene pentru stocarea sezonieră a gazelor. Acesta are loc pe fondul umplerii cu peste 90% a instalațiilor europene de stocare a gazelor, comercianții europeni au intensificat utilizarea infrastructurii de gaze ucrainene.

„Datele privind importul de gaze naturale în august indică faptul că această tendință va continua cel puțin şi în septembrie. În prezent, aproape toate punctele de intrare din vest la sistemul de transport ucrainean funcționează la capacitate maximă: Polonia a folosit 81% din capacitate în iulie-august, Ungaria – 89%, reversul virtual prin Moldova – 98%. Există, de asemenea, o oportunitate de a crește volumele din partea slovacă”, a menționat directorul general al TSOUA, Dmytro Lippa.

Operatorul de transport și Ukrtransgaz au efectuat şi simulări ale scenariilor de stres ale infrastructurii de gaze a Ucrainei în condițiile sezonului de iarnă 2023/2024.

Citește și : Spînu vrea un acord cu chinezii pentru zboruri directe spre Hong Kong

Potrivit evaluării grupului de experți internaţionali, scenariile de stres simulate au confirmat fiabilitatea ridicată a infrastructurii de gaze ucrainene, în special stocarea și transportul gazelor clienților serviciilor străine, chiar și în condițiile riscului militar de deteriorare a principalelor active.

Anterior Energocom a anunţat că cea mai mare parte a gazelor achiziţionate sunt stocate în Ucraina, ca urmare a costurilor mai mici şi a capacităţilor mai mari disponibile de stocare şi de pompare. O parte din stocurile de gaze sunt depozitate în România.

Tags: gazerepublica moldovaSlovaciaTSOUAucraina
Categorii: EconomieȘtirile zilei