X

Moldova a trimis primul grup de 20 de pompieri și salvatori în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor forestiere

Moldova a trimis primul grup de 20 de pompieri și salvatori în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor forestiere

Republica Moldova trimite 40 de pompieri și salvatori în Grecia pentru a participa la misiuni de localizare și stingere a incendiilor. Primul grup de 20 de salvatori a plecat aseară în misiune de pre-poziționare în Grecia.

Țara noastră este partea a Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene de aproape un an. În acest sens, în perioada lunilor cu un risc sporit de producere a incendiilor de pădure, Comisia Europeană a demarat programul de pre-poziționare a echipelor de stingere a incendiilor forestiere în cele mai afectate țări, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Echipa Republicii Moldova este formată în total din 40 de pompieri și șapte unități de tehnică de intervenție. Pe data de 29 iulie, cei 20 de salvatori care au plecat aseară vor fi detașați în regiunea NEA Makri cu couă unități de tehnică pentru efectuarea rotației de efectiv.

 

„În Europa solidarității, țările se ajută reciproc. Suntem mândri să punem umărul, alături de alte state europene, precum Franța, Italia, Polonia, România și Spania, la prevenirea dezastrelor naturale care au afectat în trecut mii de oameni. Le urăm salvatorilor noștri o misiune sigură și îi așteptăm să se întoarcă acasă cu bine”, a declarat președinta Maia Sandu la ceremonia de detașare a efectivului IGSU.

„Astăzi, Republica Moldova face încă un pas înainte ca să demonstreze că este un partener de încredere pentru țările UE. Republica Moldova este unica țară admisă în Mecanismul de Protecție Civilă în această misiune, alături de Bulgaria, Malta și România. Dvs. aveți o misiune și o sarcină foarte dificilă și sunt convins că sunteți pregătiți pentru a face față acestei sarcini”, a spus ministrul de Interne, Adrian Efros.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

„Colegi, ați trecut toate exercițiile fizice și practice, cunoașteți toate procedurile aplicabile în asemenea misiuni. Prin această misiune, Republica Moldova se alătură principiului de bază al Mecanismului de Protecție Civilă al UE și al solidarității”, a spus și colonelul Alexandru Oprea, șeful IGSU.

În acest an, țările care au cerut sprijin pentru limitarea incendiilor sunt Grecia, Italia, Franța, Spania și Portugalia. Echipa Republicii Moldova va acorda sprijin colegilor pompieri din regiunea Attica, Grecia, în perioada 13 iulie – 16 august.

 

 

Tags: greciaincendiipompieri
Externe