Moldova are o creștere economică de aproximativ 2%

Publicat:

Moldova are o creștere economică de aproximativ 2%

Anul 2023 a început pe un val inflaționist, care persista încă din anul precedent ca efect al crizei pandemice și războiului din Ucraina. La sfârșitul anului trecut, experții prognozau revenirea la normalitate în prima jumătate a anului, ceea ce s-a și întâmplat, însă cu o viteză mică.

Pare de necrezut, dar este o realitate că după o creștere fulminantă anul trecut în luna noiembrie 2023, inflația a atins în Republica Moldova cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Prețurile au scăzut treptat timp de 12 luni la rând. Astfel, cea mai mare inflație s-a produs în luna octombrie 2022, după care s-a înregistrat un trend descendent. Timp de un an inflația a coborât cu peste 29 de puncte procentuale, de la 34,6 la 5,5%.


Citește și Se schimbă Codul electoral privind alegerea președintelui țării

În 2022, Republica Moldova s-a confruntat cu cea mai puternică creștere a prețurilor din ultimii 20 de ani, înregistrând cel mai ridicat nivel al inflației din Europa. S-au scumpit considerabil nu numai produsele alimentare, dar și resursele energetice, a declarat expertul în finanțe publice al Comunității WatchDog.MD, Marin Gospodarenco. Astfel, în noiembrie, inflația a atins cota de 5,5%, revenind la indicatorii din 2021, și se află acum în coridorul obișnuit pentru Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în acest an suntem pe locul 4 în regiune pentru cele mai scăzute rate de inflație, stând mai bine decât țări europene, precum Polonia, Islanda și Austria.

Moldova are o creștere economică de aproximativ 2%

În același timp, ministrul de resort, Dumitru Alaiba, a declarat la emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, că în 2024 autoritățile centrale trebuie să pună accent sporit pe dezvoltarea economiei și pe politici eficiente.

Oficialul a estimat că Republica Moldova va avea, la sfârșitul acestui an, o creștere economică de aproximativ 2%, deși pentru a nu „rămâne la coada Europei” ar avea nevoie de o creștere anuală de 8-10 % în următorul deceniu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Geoană confirmă: se pregătește pentru o funcție importantă

Geoană confirmă: se pregătește pentru o funcție importantă Posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, Mircea Geoană vine și confirmă o informație importantă: el se...

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică Zeci de mii de bariere au fost...

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina Delegaţia AUR din Parlamentul European s-a poziţionat împotriva rezoluţiei privind sprijinul UE pentru Ucraina, adoptată...

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump Preşedintele american Joe Biden cere interzicerea tipului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.