Moldova este pregătită să facă faţă oricărui scenariu impus de Gazprom

Publicat:

Moldova este pregătită să facă faţă oricărui scenariu impus de Gazprom

Cu iarna trecută încă proaspăt în minte, Ministerul Energiei din Republica Moldova anunță că țara este mai pregătită ca niciodată pentru sezonul de încălzire care se apropie. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că au fost acumulate rezerve considerabile de gaz pentru întreaga iarnă, iar un contract pe un an pentru procurarea energiei electrice la prețuri accesibile a fost semnat cu succes, scrie Bani.md.

Într-un comunicat de presă emis astăzi, 21 decembrie, ministrul Parlicov a subliniat că, datorită acestor măsuri preventive, populația va beneficia de lumină și căldură la prețuri mai mici comparativ cu anul precedent.


El a menționat că, având în vedere contextul actual geopolitic, cu războiul din Ucraina și politizarea comerțului cu resurse energetice din partea Federației Ruse, Moldova a luat în calcul mai multe scenarii pentru asigurarea furnizării continue și stabile a energiei.

Planul elaborat încă din luna iulie a acestui an ia în considerare trei scenarii posibile:

1. Absența limitărilor de gaze naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz.
2. Continuarea livrării gazelor naturale de către Gazprom la nivelul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
3. Rezilierea de către Gazprom a contractului de furnizare a gazelor naturale.

Citeşte şi: Punctele cheie ale acordului privind reforma politicii UE de azil şi migraţie – Stiripesurse.md

Ministerul Energiei a anticipat și posibile situații sub scenariul 2, precum repartizarea proporțională între malul drept și malul stâng sau alocarea exclusivă către consumatorii de pe malul stâng al Nistrului.

Scenariile luate în calcul au la bază experiența crizei energetice din sezonul de încălzire anterior și modelează contextul geopolitic actual.

Totodată, Victor Parlicov a subliniat importanța reducerii consumului de gaze naturale și a prețurilor accesibile la energie pentru a evita o nouă criză energetică.

Moldova este pregătită să facă faţă oricărui scenariu impus de Gazprom

Guvernul propune măsuri precum reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare, utilizarea combustibililor alternativi în centralele termice, și menținerea unui volum minim de 450 milioane de metri cubi de gaze în stocuri până la începutul sezonului rece.

În cazul Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze naturale, se propune utilizarea păcurii ca alternativă, dar nu mai mult de 50% din totalul combustibilului, în funcție de evoluțiile prețurilor și disponibilitatea resurselor energetice.

Planul Ministerului Energiei evidențiază angajamentul Republicii Moldova în asigurarea unei ierni fără incidente majore în furnizarea energiei, având în vedere vulnerabilitățile și riscurile actuale din peisajul energetic global.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea ‘transforma’ modul de tratare a bolii

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea 'transforma' modul de tratare a bolii Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă...

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.