Moldova exportă mai multă energie decât produce

Publicat:

În trimestrul III al acestui an exporturile de energie electrică din Republica Moldova au constituit 104,4 milioane kWh, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Deşi volumul de energie electrică exportat în trimestrul III a fost în scădere cu 9,1 milioane kWh, comparativ cu trimestrul II, el a depăşit de două ori şi ceva importurile din această perioadă din România şi Ucraina.


Citește și : Tofilat: Putin a început să exercite presiuni asupra țării în încercarea de a-și impune interesele

Exporturile au depăşit cu 4% producţia locală

Mai mult! Exporturile au depăşit cu circa 4% până şi producţia autohtonă de energie electrică, arată datele ANRE.

Aceasta denotă că o parte din curentul electric exportat a fost de fapt o operaţiune de reexport, acesta fiind şi unul din efectele liberalizării pieţei locale şi integrării treptate a sistemului electroenergetic moldovenesc pe piaţa europeană.

Moldgres deţine o cotă de 87%

Datele ANRE mai arată în trimestrul III al anului 2023, sursa de bază în structura procurărilor de energie electrică din Republica Moldova a fost Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres), cu o pondere de 87,4% din toată cantitatea.

Sursele locale (CET-uri, sursele regenerabile şi centrala de la Costeşti) au asigurat circa 8,7% din necesar, iar 3,7% au reprezentat procurările de pe piața din România.

Citește și : Efros, despre cooperarea cu Ucraina: Țările noastre trebuie să meargă pe calea europeană de dezvoltare

“Factorii care au creat premise pentru sporirea activității de tranzacționare pe piața angro de către titularii de licențe pentru furnizarea energiei electrice constau în anularea interdicției pentru exportul energiei electrice și condițiile atractive pe piețele de energie electrică din România și Ucraina”, explică ANRE.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu a fost la „Hora Sânzienelor”

Maia Sandu a fost la „Hora Sânzienelor” Președinta Maia Sandu a vizitat orașul Telenești, unde a avut loc Festivalul „Hora Sânzienelor”.   „Am cunoscut meșteri populari, colective...

Serviciul Vamal raportează încasări de peste 745,9 milioane de lei

Serviciul Vamal raportează încasări de peste 745,9 milioane de lei Serviciul Vamal raportează încasări de peste 745,9 milioane de lei la bugetul de stat timp...

VIDEO// Primarul de Taraclia interzis în România

VIDEO// Primarul de Taraclia interzis în România Primarul de Taraclia, Veaceslav Lupov,  a fost interzis în România. Cel puțin așa susține funcționarul, care a relatat...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.