X

Moldova importă masiv legume din Rusia și Belarus

Moldova importă masiv legume din Rusia și Belarus

Republica Moldova importă cele mai mari cantități de cartofi, morcovi și ceapă din Federația Rusă, Belarus și Ucraina, potrivit datelor furnizate de Serviciul Vamal pentru Europa Liberă.

După începutul războiului din Ucraina, traseul legumelor din Rusia și Belarus s-a extins, implicând trecerea prin Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Datele arată că aproape jumătate din ceapa importată anul trecut în Republica Moldova, adică 3.474 de tone, provine din Federația Rusă.

Belarus a furnizat 946 de tone de ceapă, iar Polonia 943 de tone. În ceea ce privește morcovii, Belarus a fost principalul furnizor cu 2.775 de tone, urmat de Rusia cu 2.612 tone și Egipt cu 325 de tone. Cel mai mare volum de cartofi a fost importat din Ucraina (34.873 de tone), urmat de Belarus (23.360 de tone) și România (1.869 de tone).

Transportul legumelor din Rusia și Belarus a devenit mai complicat și costisitor de când a început războiul în Ucraina, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pe piața locală. „Cheltuielile pentru transport s-au triplat de când a început războiul. Desigur, într-un final, prețul legumelor e mai mare din această cauză”, a declarat Nicolae Călugăreanu, administratorul unei companii importatoare de legume.

În ultimii trei ani, importurile de morcovi au crescut de șapte ori, cele de ceapă de cinci ori, iar cele de cartofi de trei ori. Pe de altă parte, Republica Moldova a exportat cele mai mari cantități de cartofi în Macedonia (593 de tone) și Ucraina (212 tone), de ceapă în România (4.558 de tone), Ucraina (4.553 de tone) și Bulgaria (1.029 de tone), iar de morcovi în Ucraina (6.075 de tone) și România (927 de tone).

 

Tags: belarusFederatia Rusafurnizorilegumeucraina
Categorii: EconomieȘtirile zilei