Moldova se confruntă cu o campanie de influență prorusă de amploare

Publicat:

Moldova se confruntă cu o campanie de influență prorusă de amploare

Republica Moldova se confruntă cu o campanie de influență prorusă de amploare pe rețea de socializare Facebook. Datele sunt indicate într-o analiză Le Monde, preluată de Rador Radio România.

Citește și: COVID-19! Spitalul „Toma Ciorbă” – la limita capacităților


Sursa citată indică că în ultimele luni au apărut pagini de Facebook ciudate, cum ar fi  – „Moldova e plină de surprize”, „Moldova live”, „Inspirație din Moldova” – atât în limba română, cât și în limba rusă. Se prezintă în principal ca pagini jurnalistice sau de actualitate, afișează culorile Moldovei și publică discuții despre politica și economia locală.

Moldova se confruntă cu o campanie de influență prorusă de amploare

Potrivit publicației, aceste pagini false au fost folosite, din iulie 2023, în cadrul unei campanii de ingerință care vizează apărarea personalităților și intereselor proruse în Moldova, folosind agenția de publicitate a Facebook.

Operațiunile de manipulare de acest tip nu sunt neobișnuite. Acest lucru iese însă în evidență prin resursele importante investite, potrivit Reset –  bugetul de publicitate estimat pentru campanie este între 198.000 și 280.000 de euro, echivalentul a aproape un sfert din totalul banilor cheltuiți din 2020 pe publicitatea politică Facebook în Moldova.

Un raport preliminar, consultat de Le Monde, enumeră 605 de reclame identificate din iulie, care au strâns cel puțin 155 de milioane de vizualizări.

Moldova se confruntă cu o campanie de influență prorusă de amploare

Obiectivul principal al acestei campanii este promovarea investițiilor în Moldova aparținând lui Ilan Șor, un celebru oligarh moldovean prorus care a fugit din țară și este acum supus sancțiunilor, atât americane, cât și europene, pentru legăturile sale cu autoritățile ruse.

O parte din conținutul văzut de Reset a fost difuzat și înainte de alegerile locale din 5 noiembrie.

Scopul campaniei este, de asemenea, de a ataca Uniunea Europeană și guvernul Republicii Moldova, într-un moment în care țara învecinată cu Ucraina depune noi eforturi pentru apropierea de UE și în timp ce Comisia Uniunea Europeană s-a exprimat recent în favoarea deschiderii negocierilor pentru aderarea sa.

Moldova se confruntă cu o campanie de influență prorusă de amploare

În iulie anul trecut, centrul de cercetare DFRLab a dezvăluit existența unei rețele de conturi false de Facebook care răspândesc, din nou, mesaje legate de politica moldovenească. De exemplu, s-a descoperit că unele dintre aceste conturi false au fost folosite pentru a o ataca pe președintele Maia Sandu în mai 2023, în urma arestării la Chișinău a fostului membru al partidului Șor, Marina Tauber, acuzată de finanțare ilegală.

Contactată, compania Meta nu răspunsese la solicitările Le Monde la momentul publicării acestui articol.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.