Moldova se confrunta cu o îmbătrânire rapidă a populației

Publicat:

Republica Moldova se confrunta cu o îmbătrânire rapidă a populației. Numărul tinerilor este într-o continuă scădere, în timp ce populația de peste 60 de ani este în creștere.

Coeficientul îmbătrânirii populației (populația în vârstă de 60 de ani și peste la 100 locuitori) la începutul anul 2023 a fost de 23,8 persoane la 100 locuitori, comparativ cu 23,0 persoane în anul 2022.


Citește și : Guţul ar putea dizolva Adunarea Populară

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2023 în comparație cu anul precedent populația cu vârsta de 14-34 ani a scăzut cu 36,8 mii persoane (sau cu 5,6%), transmite bani.md. 

În ultimii 5 ani (în perioada anilor 2019-2023) populația cu vârsta de 14-19 ani a scăzut cu 3,9 mii persoane (sau cu 2,3%), iar ponderea acestei categorii în numărul total al tinerilor cu vârsta 14-34 ani s-a majorat de la 22,6% la începutul anului 2019.

Totodată, în 2022 numărul total al căsătoriilor a scăzut cu 10,4% comparativ cu anul precedent.

Numărul căsătoriilor la tineri s-a diminuat cu 12,7% în cazul bărbaților și cu 12,4% – în cazul femeilor comparativ cu anul precedent.

De menționat că băieții mai mult se orientează către învățământul profesional tehnic secundar, iar fetele către învățământul profesional tehnic postsecundar.

Citește și : Ministrul Educației: Grădinițele din R. Moldova ar putea trece la autogestiune

Conform rezultatelor Anchetei Forței de Muncă, în raport cu statutul activității curente peste o treime din tinerii cu vârsta de 15-34 ani au fost ocupați (37,0% sau circa 237 mii persoane), adică aveau un loc de muncă, circa 2% (peste 10 mii) erau șomeri și restul, 61,4% (peste 393 mii), erau inactivi din punct de vedere economic (persoane în afara forței de muncă).

În rândul celor din urmă, peste 42% erau încadrați în sistemul național de învățământ.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Autoritatea Aeronautică Civilă: Solicitările pentru operațiunile fără pilot pot fi depuse online

Autoritatea Aeronautică Civilă: Solicitările pentru operațiunile fără pilot pot fi depuse online Solicitările pentru operațiunile fără pilot (UA) pot fi depuse online, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă. Este...

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare hidrologică de Cod galben. Intervalul...

Programul Național ‘Satul European’: Peste 7000 de locuitori din două sate din nordul țării au acces la apă potabilă

Programul Național 'Satul European': Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi au acces la apă potabilă Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi,...

Water Day – Marea bălăceală în Parcul ‘La Izvor’ din Chişinău

Water Day - Marea bălăceală în Parcul 'La Izvor' din Chişinău Centrul Municipal de Tineret din Chişinău a organizat în Parcul „La Izvor” din capitală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.