Moldova suspendă participarea la Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa

Publicat:

Moldova suspendă participarea la Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa

Moldova își va suspenda participarea la Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990. Potrivit INFOTAG, acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege aprobat de guvern miercuri, scrie  infotag.md.

La Ministerul Apărării, necesitatea unei astfel de măsuri este explicată prin mai mulți factori, printre care și ieșirea Rusiei din tratat în 2023 și agresiunea militară a Rusiei împotriva uneia dintre părțile tratatului – Ucraina.


„Ieșirea Rusiei din tratat a schimbat complet circumstanțele care au condus la semnarea tratatului în 1990”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, într-o ședință a guvernului.

După adoptarea legii, Ministerul Afacerilor Externe va notifica această decizie Țărilor de Jos – țara-depozitar a documentului. Conform procedurii, suspendarea aplicării CFE trebuie să fie aprobată de parlament și promulgată de președinte. După aceea, Ministerul Afacerilor Externe va notifica decizia Regatului Țărilor de Jos, deoarece statul este depozitarul documentului.

CFE a fost semnat la Paris în 1990 de Uniunea Sovietică, iar în 1992 statele membre ale fostei URSS au ajuns la un acord privind cantitatea maximă de echipament militar pe care o pot avea pe teritoriul lor. Documentul reglementa echilibrul forțelor armate între NATO și statele semnatare ale Tratatului de la Varșovia (România, Albania, fostul URSS, Cehoslovacia, Polonia, Germania, Ungaria și Bulgaria).

Tratatul era fără termen de expirare. Fiecare stat participant avea dreptul să iasă din FACE cu condiția notificării prealabile (cu cel puțin 150 de zile) a tuturor celorlalți state participante.

La 13 iulie 2007, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret privind „Suspendarea de către Federația Rusă a aplicării Tratatului Forțelor Convenționale în Europa și a tratatelor internaționale asociate”, iar la 29 noiembrie 2007 a fost adoptată o lege corespunzătoare. În 2023, Rusia a denunțat la Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Drapelul de stat al R.Moldova, arborat în premieră la Misiunea UE de instruire militară din Somalia

Drapelul de stat al R.Moldova, arborat în premieră la Misiunea UE de instruire militară din Somalia Ministerul Apărării informează că drapelul de stat al...

ANI a stabilit avere nejustificată la un ales local de peste 2 milioane 800 mii lei

ANI a stabilit avere nejustificată la un ales local de peste 2 milioane 800 mii lei Autoritatea Națională de Integritate a finalizat controlul averii și...

Germanul Rico Krieger, condamnat la moarte în Belarus, îi cere lui Lukaşenko să îl graţieze

Germanul Rico Krieger, condamnat la moarte în Belarus, îi cere lui Lukaşenko să îl graţieze Cetăţeanul german Rico Krieger, condamnat la moarte în Belarus pentru...

Dumitru Alaiba: Numărul companiilor din Republica Moldova care exportă în UE se află într-o continuă creștere

Dumitru Alaiba: Numărul companiilor din Republica Moldova care exportă în UE se află într-o continuă creștere „Numărul companiilor moldovenești care exportă în UE se află...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.