X

Moldovenii care dețin simultan două permise de conducere riscă sancțiuni penale

Moldovenii care dețin simultan două permise de conducere riscă sancțiuni penale

Moldovenii care consideră că pot trage pe sfoară autoritățile și dețin simultan două permise de conducere sunt pasibili de pedeapsă penală, inclusiv închisoare, avertizează factorii responsabili din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP).

Citește și: Focarele de pestă porcină au fost eradicate

Cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să-și preschimbe permisele de conducere în țările în care, la moment, s-au stabilit cu traiul. În unele țări preschimbarea se efectuează în baza examenelor. Emiterea unui nou permis de conducere  se face fără susținerea probelor de examene în statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere. ASP precizează că odată preschimbate, permiselor de conducere moldovenești se retrag și sunt transmise autorității emitente pentru a fi radiate din evidență.

Cu toate astea, există cetățeni care, după ce și-au preschimbat permisul într-o altă țară, prin întocmirea unei declarații pe proprie răspundere, anunță autoritatea emitentă din R. Moldova că au pierdut permisul de conducere moldovenesc și solicită eliberarea unui nou document, încălcând astfel prevederile Codului penal al Republicii Moldova, săvârșind infracțiunea de Fals în declarații.

 În prezent, sunt inițiate 55 de astfel de sesizări. Cetățenii găsiți vinovați, care dețin concomitent două permise de conducere, eliberate de două țări, pe lângă procedura administrativă de anulare a permisului de conducere, riscă și sancțiuni de ordin penal. Și anume pedeapsă sub formă de amendă în mărime de până la 950 unități convenționale sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Tags: Agenția Servicii PubliceASPinchisoarepermis de conduceresancţiuni penale
Știrile zilei