Moldovenii REFUZĂ să vorbească limba română

Publicat:

Moldovenii REFUZĂ să vorbească limba română

Un vlogger din România, Cosmin Avram, a vizitat recent Republica Moldova. Acesta a mers în UTA Găgăuzia, pentru a explora locurile din zonă. Vloggerul a decis să viziteze Comratul, Cahulul și comuna Congaz pentru a vedea cum locuiesc oamenii de acolo.

Citeşte şi: CSJ a respins contestația unei candidate la funcția de membră a CSM – Stiripesurse.md


Cosmin a mers în orașul Comrat, din Găgăuzia. Acesta a ajuns și la piața din localitate. Vloggerul susține că poporul găgăuz are o istorie destul de interesantă. Anterior, acesta spune că a auzit precum că oamenii se uită urât la tine dacă vorbești în limba română, însă, el nu a întâmpinat o astfel de atitudine, transmite Știri.md.

Moldovenii REFUZĂ să vorbească limba română

„Se mai scrie din când în când în limba română pe aici, dar nu peste tot. Mai mult văd scris în limba rusă și găgăuză. Sincer, eu nu pot face diferența. Așa la prima vedere, parcă am fi într-o zonă de țară. Și, cu siguranță, acesta este cel mai sărac oraș în care am fost. Acesta este probabil spitalul. Nu este o clădire abandonată, cu toate că așa pare”, spune Cosmin Avram.

Vloggerul a găsit o zonă interesantă, o alee a personalităților din Republica Moldova și România. De asemenea, printre monumente, acesta a găsit personalități ruse, dar și găgăuze.

În timpul plimbării, Cosmin a întâlnit un bărbat, cu care a stat puțin de vorbă, căci acesta cunoaște limba română.

Moldovenii REFUZĂ să vorbească limba română

„Aici am învățat limba moldovenească, citeam în chiriliță. Acum tot se mai învață limba română, avem două colegii. Vedeți ce se face aici? Aici toți cei de la putere sunt niște copii. Nu vrem în Europa, rușii fac totul mai bine. Ce e în Rusia, nu este în Europa. Eu am lucra și am învățat în Rusia. Am lucrat în Afganistan, în Turcia. În Afganistan noi am găsit mai multe chimicate, făceam lucrări și experimente în laboratoare. Pe vremea comuniștilor era mai bine. Ei aveau grijă de oameni, gândeau strategici. Acum, autoritățile nu sunt așa, nu gândesc în favoarea oamenilor. Azi este, mâine nu-i. Așa este astăzi. Nu aș vrea ca Moldova să se unească cu România. Pentru ce?”, a spus bărbatul.

Potrivit lui Cosmin, discuția cu acel bărbat a fost destul de interesantă, mai ales pentru faptul că acesta era vorbitor de limbă română, ceea ce întâmpini mai rar în acea zonă. 

„A zis că nu a vorbit româna de ceva timp, pentru că e vorbitor de rusă. Din câte ne spunea, are o pensie destul de bună, 12.640 de lei. UNESCO consideră că Găgăuzia este pe cale de dispariție, motiv pentru care cred că ar trebui să judecăm mai puțin acești oameni și să nu le mai reproșăm faptul că aleg să vorbească în limba lor natală. Este de înțeles pe de o parte. Un lucru este clar, singuri ei nu au cum să evolueze, pentru că nu au putere financiară. Din păcate sunt foarte multe gunoaie, am văzut multe și pe traseu. Ceea ce am văzut nu mi-a plăcut. Camioane întregi cu deșeuri, care sunt incendiate”, spune Cosmin.

Acesta a mers și în comuna Congaz, unde a făcut o plimbare. Potrivit lui, acolo a simțit o atmosferă tipică de sat, precum este și în satele din România.

„Avem și noi multe sate unde lipsește asfaltul. Nu sunt prea mulți oameni pe străzi. Ne-am întors puțin în timp. De mizerie nu mai vorbim. Dacă vă întrebați ce caut eu aici, caut statuia lui Lenin. Parcul central de aici arată deprimant, cu toate că văd că s-au făcut unele modernizări”, spune el.

Moldovenii REFUZĂ să vorbească limba română

Iar la sfârșit, Cosmin a mers la Cahul, fiind curios de cum arată acest oraș. Acolo, lui i s-a părut totul mai modern, mai nou.

Cu toate acestea, vloggerul susține că pe parcursul incursiunii în R. Moldova, el a întâlnit mai mulți oameni „ipocriți”.

„Spuneau că era mai bine pe vremea comunismului, cu Rusia, iar în momentul în care îi întrebam cum ajung în Europa îmi spuneau că au pașaport românesc. Mie mi se pare puțin ipocrit. Nu știu cum voi vedeți lucrurile. Cu privire la Rusia nu mă pot pronunța, pentru că nu am vizitat-o”, a conchis Cosmin Avram. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023 Amenzi aplicate de peste 37 milioane de lei și 15 investigații finalizate privind...

Alexandr Danilov, activistul blocului ‘Victorie’, rămâne în arest preventiv

Alexandr Danilov, activistul blocului 'Victorie', rămâne în arest preventiv Curtea de Apel Cahul a menţinut hotărârea de aplicare a arestului preventiv în cazul activistului blocului...

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european Despre următoarele etape și pașii necesari în procesul de aderare la...

Cât costă să-ţi cumperi o insulă în Grecia

Cât costă să-ţi cumperi o insulă în Grecia Cei care iubesc Grecia au şi în acest an oportunitatea nu doar să se mute în această...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.