X

Moldovenii vor tot mai puțin să devină părinți. Numărul de nașteri este din ce în ce mai mic

Moldovenii vor tot mai puțin să devină părinți. Numărul de nașteri este din ce în ce mai mic

În Republica Moldova se nasc tot mai puţini copii. Asta arată datele Biroului Naţional de Statistică, potrivit căruia, anul trecut, natalitatea a scăzut cu aproximativ 11 la sută în comparaţie cu 2022. Exodul tinerilor şi numărul mare de cupluri infertile sunt printre cauzele principale, susţin specialiştii.

Veniturile mici, lipsa unui program de lucru flexibil, dar şi numărul insuficient de creșe. Acestea sunt printre motivele care determină multe cupluri din Republica Moldova să amâne planificarea unei sarcini, arată studiile, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

„Eu nu am copii. Nu am nici un copil! Şi ce vârstă aveţi? – 30. Mai întâi financiar nu sunt pregătită şi după asta vine şi partea morală. Dacă suntem bine financiar celelalte deja, fie că acceptăm noi asta sau nu, e un punct forte financiarul. Sunt foate puţini tineri deja în Republica Moldova, toţi pleacă peste hotare şi respective nasc acolo copii şi formează familii. Pe săptămână la noi se duc în jur la două mii de lei numai pe dânsul, asta doar pe scutece şi mâncare. Şi pentru acesta grădiniţa, pe lângă asta trebuie să-l hrăneşti, trebuie să-l încalţi, să-l îmbraci? – În aceste condiţii v-aţi dori şi un al treilea? – Nu! Cu preţurile care sunt acum în Moldova nu cred că noi o să-l mai dacem pe al treilea”.

În prezent, la nivel de stat sunt dezvoltate programe şi campanii pentru creştrea natalităţii. Rezultatul însă nu e cel aşteptat.

FELICIA BECHTOLDT, secretar de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: „Am majorat indemnizaţia pentru creşterea copilului. Cunoaşteţi că din ianuarie s-a dublat de la 10 mii de lei, la 20 mii de lei. De asemnea, ne focalizăm foarte mult pe creşterea numărului de lucuri în grădiniţe. Anul trecut prin intermediul ” Satului european” am oferit 10 milione de lei, la 20 de grădiniţe, care au extins grupe de creşă”.

O altă problemă a natalităţii în scădere este că fiecare al zecelea cuplu din Republica Moldova se confruntă cu infertilitatea. Iar programele de stat pentru fertilizare in vitro finanţează partial şi doar o singură procedură.

ALA SPINEI, șef, secția Sănătate Reproductivă de la Institutul Mamei și Copilului: „Aceste 32 de mii, asta e undeva în jur de 40% din suma a procedurii finale. Dar de acum depinde, de clinică, ce investigaţie mai fac. Noi considerăm că, rata fertilităţii în Moldova o să o mărim şi prin această procedură. Şi chair ziceam şi la medicii de familie că anul acesta avem 170 de dosare. Dacă depunem voinţa şi într-o 170 de dosare, într-o 170 de familii în care o să mai fie şi gemănări, o să avem măcar 170 de copii nou-născuţi”.

Natalitatea va continua să scadă şi în următoarele decenii, fenomen ce ar putea avea consecinţe grave asupra economiei, societăţii şi a sistemului de pensii, mai spun specialiştii.

IURIE DONDIUC preşedinte, Comisia Obstetrică și Ginecologie, Ministerul Sănătăţii: „Numărul de naşteri în Republica Moldova va scădea treptat şi către anul 2030 noi o să avem, numai în jur de 20 de mii de naşteri total pe Republica Moldova. Desigur că acest lucru este foarte puţin, comparative cu sfârşitul anilor 80, începutul anilor 90, când se înregistrau peste 70 de mii de naşteri. Cu alte cuvinte numărul de naşteri s-a redus, timp de 30 de ani, cam de trei ori”.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Potrivit estimărilor ONU, până în 2050, populația Republicii Moldova va scădea cu 20,3%, până la 3,2 milioane, fiind pe locul patru în lume ca descreștere demografică. O perspectivă mai proastă o au doar Bulgaria, România și Ucraina.

Tags: Moldovanaşteri
Social