Moldovenii votează de două ori: pentru ei și pentru români

Publicat:

Moldovenii votează de două ori: pentru ei și pentru români

 Deputații europeni promit să protejeze Chișinăul de Moscova

Alegătorii moldoveni se pregătesc pentru alegerile pentru Parlamentul European pe 9 iunie și pentru președintele Republicii Moldova în luna octombrie. Politicienii români fac apel la moldoveni să-și dea voturile pentru Alianța Dreapta Unită, promițând în schimb o umbrelă de securitate sub forma unificării celor două țări.

La alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală a prelungit votul pe parcursul a două zile, iar Maia Sandu, care candidează pentru un al doilea mandat prezidențial, a apelat la sprijinul diasporei din Occident, scrie NEZAVISIMAIA GAZETA, potrivit stiripesurse.ro.


Fostul ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Anatol Țăranu, a arătat pentru publicația Nezavisimaia Gazeta că lupta urmează să se dea atât pentru fotoliul prezidențial cât și pentru opțiunea europeană a țării și a promis surprize.

Moldovenii votează de două ori: pentru ei și pentru români

Duminică în Republica Moldova se vor desfășura alegeri pentru Parlamentul European. Cu toate că țara încă se pregătește să intre în Uniunea Europeană, fiecare al treilea alegător al ei are pașaport românesc, ceea ce înseamnă că este deja cetățean al Uniunii Europene.

“Republica Moldova este singurul stat candidat la Uniunea Europeană în care o proporție semnificativă de cetățeni sunt deja cetățeni UE, având cetățenia română. Primul și cel mai important apel este să vă invit să veniți să votați pentru Alianța Dreapta Unită, formată din Partidul Mișcarea Populară, Uniunea Salvați România și Forța Dreptei”, a afirmat la Chișinău președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, deputat în Parlamentul European. El explică că unirea Republicii Moldova cu România în interiorul Uniunii Europene reprezintă “un țel politic realist și singurul care poate garanta securitatea cetățenilor acestui spațiu românesc”.

Moldovenii votează de două ori: pentru ei și pentru români

După cum a afirmat Tomac, această formațiune politică va duce în Parlamentul European o campanie „cu scopul de a sprijini Republica Moldova în contextul presiunii agresive din partea Federației Ruse”. Tomac a adăugat că dacă cetățenii români din Republica Moldova îi vor sprijini pe reprezentanții Alianței Dreapta Unită în alegerile pentru Parlamentul European, această organizație politică va susține accesul mai ușor al produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene.

Potrivit ultimului recensământ al populației, în Republica Moldova sunt 3,296 de milioane de alegători din care un milion sunt cetățeni români. La referendumul european din luna octombrie aceștia vor vota categoric pentru UE. Iar mare parte dintre ei – pentru Maia Sandu (și ea cetățean român) ca și candidat la președinție la alegerile programate în aceeași zi cu referendumul.

În scopul creșterii prezenței alegătorilor la vot, CEC a Republicii Moldova a hotărât miercuri să extindă alegerile prezidențiale pe parcursul a două zile. Iar Maia Sandu a făcut apel la diaspora din UE și SUA să anunțe din timp intenția de a vota, astfel încât să li se acorde ajutor în ceea ce privește transportarea la secțiile de votare. Sau secțiile de votare „vor veni” la cei care sunt gata să voteze.

Moldovenii votează de două ori: pentru ei și pentru români

Mulți experți consideră că referendumul european a fost pus la cale de Maia Sandu pentru a obține voturi suplimentare la alegerile prezidențiale și a-și asigura un al doilea mandat prezidențial. Populara prezentatoare de televiziune Natalia Morari a remarcat: ”Ea își mobilizează susținătorii din diasporă și poate câștiga din primul tur. Referendumul va fi doar o momeală pentru a se vota numai pentru ea”. Vladislav Kulminski, fost viceprim-ministru pentru reintegrare, fost consilier al Maiei Sandu, a remarcat: „Hotărârea privind organizarea referendumului în același timp cu alegerile prezidențiale sporește șansele Maiei Sandu de a obține un nou mandat”.

Mass-media de la Chișinău fac o legătură între viitoarele alegeri din Republica Moldova și recenta vizită efectuată la Chișinău de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Totodată citează afirmațiile făcute de Blinken la conferința de presă comună cu Maia Sandu. Secretarul de stat al SUA a comunicat că SUA vor acorda suplimentar Chișinăului 50 de milioane de dolari care ”vor consolida capacitatea Republicii Moldova de a se opune amestecului rusesc, vor ajuta la organizarea unor alegeri libere și corecte, de a continua drumul spre UE”.

“Partenerii occidentali nu sunt convinși de un rezultat favorabil al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, deoarece Sandu are un anti-rating foarte ridicat (57%), mai mare decât toți ceilalți politicieni moldoveni. 55% dintre respondenții sondajului IMAS desfășurat recent sunt împotriva alegerii ei pentru un al doilea mandat. Prin urmare, vizita lui Antony Blinken la Chișinău a purtat un mesaj politic și electoral clar”, scrie resursa online noi.md.

Moldovenii votează de două ori: pentru ei și pentru români

Liderul Partidului Socialiștilor, fost președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat: „Cu șase potențiali candidați și lideri ai opoziției, discutăm strategia comună la alegeri și la referendumul din toamnă”, a comunicat Dodon. După cum a afirmat el, liderii opoziției trebuie să se hotărască cum vor candida la alegeri – independent sau își desemnează un candidat unic. Cu toate acestea, opoziția nu a decis deocamdată asupra unui „lider unic” și nu este clar dacă va putea să facă acest lucru până în toamnă. Între timp, tot mai mulți politicieni își anunță intenția de a candida la președinție. Cel mai probabil unii dintre ei își vor acorda voturile Maiei Sandu în al doilea tur de scrutin. Un interes deosebit îl reprezintă primarul Chișinăului, Ion Ceban, care este respectat de locuitorii capitalei moldovenești. Iar partidul său, MAN, adună tot mai mulți susținători.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, președintele Centrului pentru studii strategice și consulting politic, Politicon, Anatol Țăranu, a arătat, pentru Nezavisimaia Gazeta, că viitoarele alegeri prezidențiale promit senzații, una dintre care are legătură cu numele primarului Chișinăului. “Ion Ceban se declară un politician pro-european. El, împreună cu alți 11 lideri de partide politice, a semnat pactul ‘Pentru Europa’, angajându-se să contribuie la realizarea obiectivului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, trecutul lui Ceban este legat de Partidul Socialiștilor. Iar dacă, de exemplu, în al doilea tur al alegerilor vor ieși Maia Sandu și Igor Dodon, apare întrebarea: cui îi va îndemna Ceban pe susținătorii săi să-și dea votul? Zilele acestea Igor Grosu, liderul partidului de guvernământ PAS, a spus că Ceban este agent al Kremlinului. În luna august va începe oficial campania electorală, iar atunci vom vedea dacă Ceban a refuzat într-adevăr să participe la alegerile prezidențiale, așa cum a declarat, sau dacă va lua o altă decizie. Va deveni clar dacă el este un european sau un cal troian”, a arătat expertul.

După cum a arătat Anatol Țăranu, alegătorii care vor lua parte duminică la alegerile în Parlamentul European vor vota pentru Uniunea Europeană la referendumul din octombrie. “Vor vota cetățenii cu auto-identitate românească. Printre cetățenii români care trăiesc în Republica Moldova sunt și unii care au luat cetățenia din considerente conjuncturale. Aceștia nu vor veni nici la alegerile pentru Parlamentul European, nici la referendumul european. Dar cei care vor veni la secțiile de votare duminica viitoare aceștia sunt și susținătorii Maiei Sandu. Ei vor vota pentru un politician pro-european puternic”, a explicat Țăranu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ciclonul Ashley va mătura România de la vest la est. Capitala, în centrul potopului

Ciclonul Ashley va mătura România de la vest la est. Capitala, în centrul potopului Ciclonul Ashley va „mătura” România de la Vest la Est în...

Recean, despre zvonurile privind vinderea pământurilor Moldovei străinilor: „Noi nu semnăm orbește documente”

Recean, despre zvonurile privind vinderea pământurilor Moldovei străinilor: „Noi nu semnăm orbește documente” Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că, în cadrul negocierilor de aderare a...

Bacteria care cauzează cele mai multe cazuri de cancer la nivel mondial

Bacteria care cauzează cele mai multe cazuri de cancer la nivel mondial Un raport al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) arată că bacteria helicobacter...

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri, după ce casa în care locuia a luat foc

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri, după ce casa în care locuia a luat foc Un bărbat în vârstă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.